Weer geweld tussen Israël en Palestijnen
JERUZALEM - De gespannen situatie in de Gazastrook is woensdagavond uitgemond in nieuw geweld tussen Israël en de Palestijnen.
Hamasstrijders schoten voor de tweede dag op rij een raket af op de Israëlische stad Ashkelon. Dinsdag werd daarbij een (leeg) schoolgebouw geraakt, woensdag kwam de raket volgens het Israëlische leger terecht in een boomgaard. Kort na de beschieting van Ashkelon kwam een tweede Palestijnse raket neer op het stadje Zikim. De extremistische Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor beide beschietingen opgeëist.Het Israëlische leger reageerde op de nieuwe raketbeschietingen met een aanval op de Gazastrook. Daarbij vuurden helikopters van de luchtmacht verscheidene raketten af. Het leger trok een voormalige Joodse nederzetting in het noorden van de Gazastrook binnen.
Bij de beschieting van Palestijnse doelen zijn volgens de Palestijnse autoriteiten twee personen om het leven gekomen en zeker tien gewond geraakt. Volgens de Palestijnen is onder anderen een groep burgers op het strand beschoten, wat door Israël wordt ontkend. Volgens het Israëlische leger is wel een aanval uitgevoerd op een auto met Palestijnse extremisten.
Het Israëlische veiligheidskabinet heeft het leger woensdag toestemming gegeven om een veiligheidszone te creëren in het noorden van de Gazastrook om verdere raketaanvallen voorkomen.
Acties om Palestijnse terroristen op te pakken op de Westoever gaan intussen ook door. Woensdag doodden Israëlische soldaten bij zo’n operatie in een vluchtelingenkamp bij Jericho een lid van de al-Aqsa Martelaren Brigades. Elders op de Westoever werd een Palestijn gevangengenomen die een gordel met explosieven droeg en op het punt stond daarmee een aanslag te plegen in de industriële nederzetting Barkan.
Hamas won in januari de Palestijnse parlementsverkiezingen en behaalde daarmee een overwinning op Fatah. Fatah maakte zich onpopulair vanwege corruptie. Hamasleiders zouden eerlijke bestuurders zijn. Israëliërs echter associëren de fundamentalistisch islamitische partij in de eerste plaats met een reeks bloedige zelfmoordaanslagen op bussen en restaurants in de afgelopen jaren. Na de verkiezingsoverwinning verwierp Hamas de eis van Israël en de internationale gemeenschap om het bestaansrecht van Israël te erkennen, de Israëlisch-Palestijnse akkoorden te accepteren en af te zien van het gebruik van terreur.
De meeste analisten geloven dat Israël de Hamasregering ten val wil brengen. Maar Fatah zal naar verwachting niet meer in staat zijn orde op zaken te stellen. De partij is innerlijk te verdeeld om een einde te kunnen maken aan de chaos. Volgens Palestijnse bronnen heeft de leider van Fatah en de Palestijnse Autoriteit, Mahmud Abbas, Fatah ook niet meer onder controle.
Bovendien zullen de Palestijnen niet bereid zijn een Fatahregering te accepteren: die zal volgens hen door het in hun ogen verwerpelijke Israël in het zadel zijn geholpen. Zowel Israëliërs als Palestijnen verwachten na een eventuele ineenstorting van het Hamasbewind dan ook een nog grotere chaos dan nu al het geval is.