Economie

In de rats om beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek, dat was het einde. Het rendement op de aandelenportefeuille schoot in een korte spanne tijds boven de pannen van het dak uit. Op ’t ogenblik ligt dat door de sterk gedaalde beurskoersen, laten we zeggen, een tikje genuanceerder.

Sytse de Jong
17 July 2002 10:46Gewijzigd op 13 November 2020 23:41
AMSTERDAM - Jarenlang was de beleggingshypotheek dankzij de beurshausse erg populair. De sterk gedaalde koersen kunnen nu eigenlijk alleen bij speculanten voor problemen zorgen. Wie van zijn huis geen speculatieobject heeft gemaakt, kan zich het beste hou
AMSTERDAM - Jarenlang was de beleggingshypotheek dankzij de beurshausse erg populair. De sterk gedaalde koersen kunnen nu eigenlijk alleen bij speculanten voor problemen zorgen. Wie van zijn huis geen speculatieobject heeft gemaakt, kan zich het beste hou

„Bij de beleggingshypotheek bouwt u tijdens de looptijd vermogen op door in ABN-Amro-beleggingsfondsen te beleggen. Hierdoor is het mogelijk dat uw kapitaal aan het einde van de looptijd groter is dan u nodig heeft voor de aflossing van de hypotheekschuld. U loopt uiteraard ook het risico dat uw opgebouwde kapitaal niet groot genoeg is.”

ABN Amro laat er geen misverstand over bestaan. Verlies is mogelijk, tegenwoordig ook in de praktijk. Toch vormt dat voor de bank geen enkele reden de strategie te wijzigen. Voorlichter Geert Pielage schrijft de waarde van een langetermijnperspectief met hoofdletters. „Als we naar de looptijd van veel beleggingshypotheken kijken, dan zijn er nog jaren en jaren te gaan. Als er al een probleem is, dan doemt dat in verreweg de meeste gevallen aan het einde van de rit op.”

Dan nog ziet Pielage, met een blik op inflatie en langetermijnrendement, geen overwegende problemen. „Heel anders is het gesteld met beleggingsproducten waarmee mensen konden profiteren van de overwaarde van hun huis. Huiseigenaren die grof speculeerden met hun eigen woning, kunnen in dit beursklimaat wel eens in de rats zitten.

Maar daar ga ik niet vanuit. Een beleggingshypotheek hoort een aflossingsvariant te zijn, zoals sparen dat ook is. Vanzelfsprekend zijn er genoeg mensen die momenteel geen rendement behalen op hun portefeuille. Daartegenover staan jaren dat beleggen meer opleverde. Om die reden, en dat ligt voor de hand, is het risico groter. In de huidige situatie is één ding van belang. Wie keurig iedere maand aan zijn hypotheekkosten kan voldoen, heeft geen reden tot vrees. Voor overmatige onrust is geen aanleiding.”

En de huiseigenaren die deze sussende woorden wantrouwen? Die vrezen dat ze hun maandelijkse premie in een bodemloze put gooien? „Die moeten hun relatie met de bank eens bellen”, adviseert Pielage. „Aan de balie zitten mensen die er verstand van hebben. Het is hun werk. Zij moeten meer kunnen vertellen. Kijk, het ligt zo persoonlijk. Wie ben jíj, dat is de vraag waarom het draait. Kijk je iedere avond als je thuis komt uit je werk hoe de aandelen erbij staan? Of zet je de hele handel voor tien jaar vast, en kom je daarna pas weer eens kijken?”

Pielage beseft maar al te goed dat beleggen voorlopig geen volkssport meer is. Van de 3,25 miljoen in Nederland uitstaande hypotheken is 19 procent een beleggingshypotheek. Al een tijdje loopt de populariteit ervan echter terug. „Maar dat vormt geen enkele aanleiding dit product uit de schappen te halen.”

Voor huiseigenaren in spe en voor mensen die hun paleisje willen verbouwen en daarvoor een lening moeten afsluiten maar die ook van hun nachtrust willen blijven genieten, heeft de bank sinds kort een nieuwe variant op de schappen. Schipperen tussen sparen en beleggen - het kan met de meegroeihypotheek. (Lees éérst de voorwaarden.)

Een dergelijke variant staat officieel te boek als hybride lening. Volgens directeur Bas Millenaar van franchiseketen De Hypotheker is er sprake van een trend. „Sinds het anderhalf jaar geleden in één klap was afgelopen met de internethype, zien we mensen steeds vaker verschillende hypotheekvormen combineren. Een stukje aflossingsvrij, wat sparen, een beetje beleggen - huiseigenaren zetten niet meer alles op één paard.”

Huiseigenaren die dat wel hebben gedaan, zijn degenen die hun maandelijkse hypotheeklasten gedeeltelijk financieren met beleggingsopbrengsten. Nu de opbrengsten uitblijven, kunnen zij dik in de problemen geraken. „Meer lenen dan je zelf kunt betalen, daar komt het op neer. Een gevaarlijke constructie”, luidt het harde oordeel van Millenaar. „Daarvoor moet je bij de cowboys in de branche zijn, niet bij ons.”

Ook de directeur van De Hypotheker meent dat voor verreweg de meeste huishoudens met een beleggingshypotheek paniekgedrag niet nodig is. „Als we naar de lange termijn kijken, zal de woning alleen maar in waarde toenemen. De bodem onder de hypotheek wordt steeds groter. Wie van zijn huis geen speculatieobject heeft gemaakt, kan zich het beste houden aan de oude beurswijsheid: wie wordt geschoren, moet stilzitten.”

En wie weet, krijgen de volhouders alsnog een beloning voor hun geduld: „Doordat u uw geld slim en veilig door de ING Bank laat beleggen, kan het zo zijn dat u aan het einde van de looptijd niet alleen uw hypotheek geheel of gedeeltelijk kunt aflossen, maar dat u ook nog wat extra’s over heeft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer