Binnenland

Een boek over ome Jo

KLAASWAAL - Bescheiden, onopvallend, maar wel iemand met een overtuiging. Dat beeld komt naar voren van de verzetsstrijder Johannes Kolf uit Westmaas. Twee neven, Bert en Ruud in ’t Veld uit Klaaswaal, plozen zijn korte leven uit en maakten er een stevig boek van, dat deze week verscheen.

Conno Bochoven
30 June 2006 20:47Gewijzigd op 14 November 2020 03:53

De eerste exemplaren van het boek ”Johannes Kolf. De verzetsstrijder Jodocus” zijn voor de vier nog in leven zijnde zussen van het grote gezin van destijds (Johannes Kolf had vijftien broers en zussen). Ook voor zijn toenmalige verloofde is er een exemplaar. „Een bijzonder moment”, knikken de broers In ’t Veld.In de uitgave zijn, naast veel unieke informatie, foto’s, brieven en officiële documenten opgenomen. Het boek geeft een beeld van hoe de verzetsstrijder in de oorlogsjaren leefde. „Niet zo romantisch”, aldus Bert in ’t Veld. „Je moet bedenken dat er destijds een geest heerste van: de overheid netjes gehoorzamen, ook als dat een vreemde bezetter was. Slechts een enkeling kwam daadwerkelijk in verzet. Ik hoop dat ons boek mensen aan het denken zet: Wat zou ik gedaan hebben?”

Johannes Kolf zat tijdens de oorlog bij de politie in Utrecht. Hij kon niet leven met de Duitse bezetter en dook in 1943 onder. Via allerlei omzwervingen kwam hij in Friesland terecht, waar hij veel werk deed voor het verzet.

Hij is vooral bekend geworden vanwege zijn aandeel in de overval op het huis van bewaring in Leeuwarden. Eigenlijk liep hij bij toeval tegen de lamp toen de SD een inval deed in het huis waar hij ondergedoken zat, na een tip over een illegaal radiotoestel. Kolf sloeg door de achterdeur op de vlucht, maar doordat het sneeuwde en hij op klompen liep, kwam hij niet snel weg. In een vuurgevecht met de SD werd Kolf dodelijk getroffen en stierf voor zijn vaderland, op 29 januari 1945, slechts 29 jaar oud.

„Als kinderen kwamen wij vaak bij oma in Westmaas. Daar hing de foto van ome Jo aan de muur”, vertelt Ruud. „We wisten de achtergrond, maar het was allemaal summier. Er werd weinig over gesproken. Allebei hebben we altijd interesse in de Tweede Wereldoorlog en het verzet gehad. Vier jaar terug hebben we tegen elkaar gezegd: Als we het leven van ome Jo uit willen zoeken, moeten we dat nu doen. De mensen van destijds worden allemaal ouder en straks heeft het geen zin meer.”

Het duo begon een uitgebreide zoektocht naar het verleden. Dat het zo veel werk zou zijn en uiteindelijk tot een boek zou leiden, hadden ze toen niet kunnen denken. „Het is net zoiets als je huis verbouwen”, vindt Bert. „Je komt steeds meer tegen. Op een gegeven moment hadden we zo veel materiaal, dat we gezegd hebben: of het gaat in een doos in de kast, of we maken er een boek van.”

De zoektocht bracht de gebroeders In ’t Veld onder andere in Friesland, waar Kolf actief geweest is. „We kregen veel medewerking”, zegt Bert. „Er is veel mondelinge informatie bij ouderen daar.”

Het boek is overigens niet alleen een eerbetoon aan Johannes Kolf, er is bewust voor gekozen zijn persoon te plaatsen in de tijd. „Hij was geen heldenfiguur”, typeert Ruud zijn oom. „Eerder een onopvallende, bescheiden en humoristische man. Dat moest ook wel, want branieschoppers waren alleen maar gevaarlijk voor het verzetswerk. Zijn christelijke achtergrond en sterke rechtvaardigheidsgevoel vormden zijn belangrijkste drijfveren.”

Het boek ”Johannes Kolf. De verzetsstrijder Jodocus” is niet in de boekhandel te koop, maar te bestellen via Bert in ’t Veld, 0186-573007 of 06-54793993. Het kost 25 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer