„Christenen VS niet massaal pro-Israël”
De kritiekloze steun van ’christelijk rechts’ voor Israël is zeker niet de positie van alle evangelische christenen in de Verenigde Staten. Dat schrijven 43 bekende evangelische, presbyteriaanse en gereformeerde leiders aan president Bush. Evangelische christenen vormen een complex en veelzijdig fenomeen en zijn zeker niet allen pro-Israël, zegt Craig Barnes, presbyteriaanse predikant in Washington DC en een van de ondertekenaars van de brief.
Steun voor de brief kwam van onder anderen de auteur Philip Yancey, Ron Sider, voorzitter van de stichting ”Evangelicals for Social Action”, David Neff, redacteur van het bekende Amerikaanse blad Christianity Today, Richard Mouw, president van Fuller Theological Seminary, en Richard Stearns, president van World Vision.
Dan Wagner, een presbyteriaanse predikant die het Centrum voor het Midden-Oosten in Chicago leidt, zegt dat het idee voor de brief ontstond door het ongemak dat sommige evangelicalen voelen wanneer ze de stemmen van ’christelijk rechts’ horen. Wagner verwijt deze groep „volkomen kritiekloos” de harde lijn te volgen van de Israël-lobby in Washington en de regering van de Israëlische president Ariel Sharon. „Dat is vernietigend voor onze zorg om rechtvaardigheid en ook voor de Palestijnse christenen.”
Amerikaanse evangelische christenen zijn bezorgd voor het welzijn van ál de kinderen van Abraham: Joden, christenen en moslims, stellen de ondertekenaars. „Een evenwichtig Amerikaans beleid in het Midden-Oosten geeft geen blanco cheque aan welke partij dan ook en geeft haar zegen aan geen enkel soort geweld. Een evenwichtige politiek erkent de eerlijke belangen van zowel Israëli’s als de Palestijnen.” De briefschrijvers pleiten voor twee staten die beide in staat zijn om economisch op eigen benen te staan en normale relaties kunnen aangaan met hun buren.
De schrijvers veroordelen het geweld van beide kanten: hoe langer het bloedvergieten duurt, hoe moeilijker de verzoening zal worden. „Wij raden u aan om de leiding te geven die nodig is voor een vredesproces, door met kracht stelling te nemen tegen alle onrecht, waartoe natuurlijk ook de voortdurende, vernederende bezetting van Palestijns gebied gerekend moet worden. Deze bezetting beschadigt ook de ziel van Israël.”
De Amerikaanse evangelische gemeenschap is volgens de brief geen „monolithisch blok”, dat als één man staat achter het huidige beleid van de Israëlische regering. De Amerikaanse evangelicalen verwerpen ook de manier waarop sommige bijbelteksten verdraaid worden om elk beleid en elke actie van de Israëlische regering kritiekloos te steunen.
Volgens Barnes is de brief geschreven in de sfeer van de bijbelse profeten, als een roep om rechtvaardigheid. De brief doet een beroep op Bush om alle acties, zowel van Palestijnen als van Israëli’s, te beoordelen op basis van „de bijbelse normen van rechtvaardigheid.” „De grote profeten Jesaja en Jeremia verklaarden in het Oude Testament dat God alle naties en alle mensen oproept om gerechtigheid tegen elkaar te betrachten en ook om de verdrukte, de vreemdeling, de vaderloze en de weduwe te beschermen.”