Economie

Havenbedrijf Rotterdam hapt in bodem Noordzee

ROTTERDAM (ANP) - Voordat de Tweede Maasvlakte er gaat komen, moet het Havenbedrijf Rotterdam onderzoeken welk effect de aanleg heeft op de natuur. Even uit de kust bij Maasvlakte 1, bijna op de plek waar diens broer moet komen, namen onderzoekers vrijdag de laatste monsters.

23 June 2006 22:22Gewijzigd op 14 November 2020 03:52

In de happen zand uit de bodem zaten wat slib en een worm. Gelukkig hebben de onderzoekers -vooralsnog- geen bijzondere diersoorten gevonden. Het Havenbedrijf (HbR) moet er niet aan denken dat de aanleg van de Tweede Maasvlakte nog langer gaat duren.Want in 2008 moet het eindelijk gaan gebeuren. Het water maakt vanaf dan, als het HbR alles meezit, binnen enkele jaren plaats voor land. Voor de aanleg van het industriegebied in zee is ruim 325 miljoen kuub zand nodig. Dat zand komt waarschijnlijk uit vier putten van 3 bij 5 kilometer en 10 meter diepte. De metingen kunnen helpen de beste plekken te bepalen.

Maar eerst moet het Rijk een zogenoemde ontgrondingsvergunning afgeven. Voor de aanvraag daarvan brengt het havenbedrijf nu het effect van de zandwinning voor de omgeving in kaart. Het heeft sinds april bijna 300 proeven tussen Schouwen en IJmuiden genomen. Tot nu toe bevestigen deze het verwachte plaatje. De natuur heeft weinig te lijden, aldus het havenbedrijf.

De miljoenen kuub zand zijn slechts een fractie van de Noordzee, legt Wil Borst van het HbR uit. De beestjes zijn binnen vijf jaar weer terug. Het water zorgt er in de loop der tijd voor dat de diepe putten weer golvende glooiingen worden.

Bovendien groeit op de bodem van de Noordzee weinig. Het is hoofdzakelijk een kale zandvlakte. Dit tot teleurstelling van enkele opvarenden van de Arca van Rijkswaterstaat. Zij hadden op „meer leven” gehoopt. Daartoe moeten de Nederlanders naar een tropisch eiland. „Maar daar mag geen zand worden gewonnen. Dit tast het koraal aan”, aldus Borst droog.

Vrijdag was onderzoeksschip de Arca voor het laatst op zee. Op enkele plekken voor de kust was nog niet ’gehapt’. Kilometers verderop schaaft een ander schip plakken van de bodem. Tussen allerlei schelpen houden zich daar ook slangsterren, krabben, garnalen, vissen en kreeftjes op.

Op de Arca was de buit vrijdag mager. Een enkele worm laat zich zien tussen zand, klei en slib. Het beestje wordt voorzichtig in een potje gedaan. In het laboratorium wordt hij verder onderzocht.

Borst herkent het exemplaar direct en verzekert dat dit geen bijzondere soort worm is. Hij is er zeker van dat schepen in het voorjaar van 2008 met hun ’stofzuigers’ de eerste van vele zandkorrels, met worm en al, zullen opzuigen.

„Dat door deze proeven de aanleg van de Tweede Maasvlakte niet doorgaat, is zo’n hypothetisch geval. Daar hoef ik niet over na te denken.” Het havenbedrijf duimt nu met man en macht dat er nergens een archeologische vondst boven water komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer