Walen koningsgezinder dan Vlamingen
Het zit erop. Koningin Beatrix heeft donderdagmiddag in Luik haar staatsbezoek aan België afgesloten. Een hartelijk bezoek, met veel toespraken, veel plechtige woorden en veel Gulden Boeken.
De Walen winnen het qua koningsgezindheid van de Vlamingen. Dat is na het bezoek aan Luik donderdag -opnieuw- duidelijk geworden. Toen de koningin samen met koning Albert en zijn echtgenote van het stadhuis naar het provinciehuis wandelden, was het ”Albert, Paola, Beatrix! Vive le roi! Vive la reine” (leve de koning, leve de koningin) niet van de lucht. Kinderen met Belgische en Nederlandse vlaggetjes zongen en zwaaiden enthousiast. Het was vol achter de hekken. De stad was fraai aangekleed.Omdat de Vlamingen Nederlands spreken zou het logisch zijn dat daar het enthousiasme voor het bezoek van het Nederlandse staatshoofd groter was. Het tegendeel was waar.
De Belgen moeten nog wel het verschil leren tussen de Nederlandse en de Luxemburgse vlag. In het provinciehuis in Luik hing opnieuw een vlag met het Luxemburgse lichtblauw in plaats van het donkerder Nederlandse blauw. Ook in Brussel en Laken hingen vlaggen van het hertogdom in plaats van de Nederlandse driekleur.
De kleur oranje was ook de derde dag aanwezig. Eerder sierden oranje bloemstukken gebouwen en tafels. Zo had koning Albert donderdag voor een stropdas in de kleur van het Nederlandse vorstenhuis gekozen. Hij was niet de enige.
Binnenvaart
In Luik stonden vooral de economische banden centraal. De grens tussen Nederland en België is niet ver van deze stad. Vooral over het water is er veel contact tussen de regio Liège en ons Nederland.
De haven van Luik is de derde grootste binnenhaven van Europa. Twee grote zeehavens -Antwerpen en Rotterdam- zijn goed bereikbaar. Luik wordt voornamelijk aangedaan door binnenschippers. De haven biedt werk aan ruim 11.000 mensen en indirect aan bijna 16.000 mensen. Tijdens een rondvaart door een deel van de Luikse haven en over de Maas kreeg koningin Beatrix een toelichting van de havenautoriteiten.
Over een andere transportvorm kreeg de koningin te horen bij aankomst in Luik. De koningin arriveerde donderdagochtend namelijk per trein op het station Gare des Guillemis. Het station is nu nog een bouwput, maar straks moet het een hypermodern intercitystation zijn met een enorme overkapping van staal en glas. Het koninklijk gezelschap kreeg in de toekomstige passage door middel van een maquette van de Spaanse architect Calatrava uitleg over de toekomst van het stationsgebied, dat nu nog weinig uitstraling heeft.
Meisjes
Voor het staatsbezoek was het station zwaarbeveiligd. Rechercheurs met verrekijkers hielden andere treinpassagiers nauwlettend in de gaten. Ook was een zwaarbewapende groep van een speciale eenheid voor ”Anti Banditisme” aanwezig.
Gelukkig waren ze niet nodig. De Luikse politie heeft de handen al vol aan de zoektocht naar twee vermiste Luikse meisjes. Woensdag ontstond er rond het gezelschap wat beroering toen het gerucht zich verspreidde dat Luikse rechercheurs een huis uitkamden waar de meisjes mogelijk zouden zitten. Als ze waren gevonden zou het programma van het staatsbezoek waarschijnlijk zijn omgegooid. Een dag met een feestelijk tintje door de komst van koningin Beatrix in een stad waar een drama heeft plaatsgevonden, zou in dat geval niet passend zijn geweest.
Koning Albert van België greep het bezoek aan Luik aan om samen met koningin Paola achter gesloten deuren met de moeder van het vermiste Luikse meisje Nathalie te spreken. De ontmoeting had plaats in het Prinsbisschoppelijk Paleis, waar de koningin de lunch gebruikte en later met een ceremonie officieel afscheid nam van haar Belgische gastheer.
Koningin Beatrix was niet bij het gesprek. De Nederlandse koningin had eerder haar grote betrokkenheid bij de zaak al geuit. Zij werd door de procureur-generaal van Luik gisteren wel op de hoogte gebracht van alle aspecten van de vermissingszaak.
Media
De Belgische media waren de afgelopen dagen vooral nog met de vermissingszaak bezig. Het staatsbezoek werd wel gevolgd, maar de aandacht hiervoor was beperkt. Wat foto’s en korte stukjes tekst in de kranten.
Eén vraag intrigeert de Belgische media wel en daarmee bestormden zij de Nederlandse collega’s: Wat is het verschil tussen prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan de ene kant en prins Philip en prinses Mathilde aan de andere kant?
De vraag komt voort uit de aanhoudende kritiek die er is op de houding en de deskundigheid van prins Philip. Voor veel Belgen doen prins Willem-Alexander en prinses Máxima het veel beter. Die hebben elk hun eigen thema’s. Bij prins Philip ligt dat anders, die springt zijn vader en moeder bij, maar heeft geen duidelijke agenda.
Eén ding is tijdens het bezoek weer duidelijk geworden: de kroonprinselijke paren kunnen erg goed met elkaar. Dat is positief voor de toekomst.