Geld kan je voor de gek houden”
EMMELOORD - Het aantal miljonairs in Nederland is het afgelopen jaar gestegen. Een van de nieuwkomers is Bob Crébas, uitvinder van Marktplaats.nl.
Het is eind 2004 wanneer de grootste internetovername uit de Nederlandse geschiedenis plaatsheeft: de verkoop van de grote virtuele rommelzolder Marktplaats.nl aan het Amerikaanse eBay voor 224,5 miljoen euro.De deal maakt een miljonair van de tot dan toe volslagen onbekende Bob Crébas. Hoeveel miljoenen hij precies heeft verdiend, doet Crébas in zijn eind vorige week verschenen autobiografie ”Iedere dag vrij” (ISBN 90 806773 8; 15,95 euro) niet uit de doeken. Marktplaats kende destijds vijf aandeelhouders, wat betekent dat Crébas bij de verkoop zeker 40 miljoen euro op zijn bankrekening heeft kunnen bijschrijven.
Stilzitten is niks voor Crébas. Hij ontwikkelt met het door hemzelf opgerichte bedrijf Brennels een kledinglijn van brandnetels. Om hem toch te prikkelen.
Is dat de moeite waard, een autobiografie van een 55-jarige miljonair die, totdat eBay zijn pad kruiste, niets vermeldenswaardig beleefde? Eigenlijk niet. Maar omdat succesverhalen van zaken die we zelf hadden kunnen bedenken er altijd ingaan als koek, zal het boekje best aardig verkopen.
Bob Crébas wordt in augustus 1951 in Bant in de Noordoostpolder geboren als het vijfde kind van een boerenechtpaar, dat nog vier kinderen zal krijgen. Onder het kopje ”Uitverkoren” beschrijft Crébas hoe de Staatscommissie bij zijn ouders een huisbezoek aflegt en alles inspecteert, tot en met de stapels wasgoed in de linnenkast. „De gemeenschap moet een afspiegeling zijn van Nederland, met mensen uit alle provinciën en aanhangers van alle geloofsovertuigingen. Ieder dorp krijgt daarom drie kerken: een katholieke, een gereformeerde en een hervormde.”
Op de lagere school valt de jonge Crébas niet op en de bosbouwschool haalt hij met moeite. De boerenzoon lijkt aanvankelijk in de voetsporen van zijn vader te treden, maar een serie tijdelijke baantjes -bordenwasser, werknemer in een conservenfabriek- brengt hem in 1982 in aanraking met het kringloopwezen.
In 1992 leidt de „dromer die nooit serieus aan het werk leek te komen” en de „idealist zonder plan” Het Goed, een keten van winkels die met succes tweedehands goederen verhandelt.
In 1999 komt Crébas op het idee van een website waarop particulieren hun afdankertjes aan de man kunnen brengen. Het Goed heeft 50.000 gulden over voor een bestaande website die Marktplaats.nl heet. De eigenaar, programmeur René van Mullen, wil er eigenlijk zes ton voor hebben. Dat bedrag is „ononderhandelbaar.”
Vijf jaar later is Marktplaats ruim 224 miljoen euro waard.
Onder de noemer ”Miljoenen” filosofeert Crébas er in zijn boek op los. „Rijkdom is eten, een dak boven je hoofd, vrienden en familie en een goede gezondheid. Zeggen de armen. Arm zijn is geen welvaart. Ook geen garantie op geestelijke rijkdom. Geld kan je voor de gek houden. Het is een meer dat nooit overstroomt. Geld voedt de behoefte aan meer geld. Vloedgolf: het is makkelijker je laatste vijftien euro weg te geven dan je eerste miljoen.
Het gaat niet om de waarde van geld, maar om het nut van dingen. Het gaat niet om Hebben maar om Zijn. Je kunt geluk hebben, maar liever nog gelukkig zijn.”
De miljonair slaat de plank volledig mis als hij stelt dat het christelijke geloof rijke mensen zo weinig te bieden heeft. „Wat te denken van de volgende bijbelteksten: ”Gelukkig de armen, voor jullie is het koninkrijk van God” en ”Een kameel komt gemakkelijker door het oog van de naald dan een rijke in het koninkrijk van God”. Ik vraag me af wat de redelijkheid van dit christelijke uitgangspunt is. Misschien moet ik toch eens in de leer bij de Noord-Amerikanen, die christen-zijn en rijkdom zo hartstochtelijke weten te combineren.”
Zo ver hoeft Crébas niet te zoeken. Het antwoord ligt dichterbij. Gewoon in een kerkje in de polder. En anders gaat hij maar even langs Urk.