Adviesraad op scholen toegestaan
DEN HAAG - Reformatorische scholen krijgen ruimte voor het instellen van medezeggenschapsraden zonder instemmingsbevoegdheid.
De Tweede Kamer verwierp dinsdag het gewraakte amendement van LPF en VVD om de uitzonderingsbepaling voor het orthodox-christelijk onderwijs in de nieuwe wet over medezeggenschap te schrappen. De PvdA, die aanvankelijk positief stond tegenover het wijzigingsvoorstel, stemde uiteindelijk tegen. Omdat ook de christelijke partijen dat deden, was er geen meerderheid voor. Voor het amendement stemden naast LPF en VVD, GroenLinks, D66 en Wilders.Op grond van de uitzonderingsbepaling in de wet mag het bevoegd gezag van een school aan ouders en leerkrachten -en in het voortgezet onderwijs ook aan leerlingen- vragen een medezeggenschapsraad in te stellen zonder instemmingsrechten. Als tweederde van alle geledingen daarmee instemt, mag de school hiertoe overgaan. Elke vijf jaar moet de vraag worden herhaald.
Een amendement van SGP en ChristenUnie om de huidige ontheffingsbepaling voor medezeggenschapsraden ook op te nemen in de nieuwe wet, kreeg van geen enkele fractie steun. Op dit moment mogen scholen besluiten om geen medezeggenschapsraad in te stellen als tweederde van de schoolgeledingen het daarmee eens is. De Tweede Kamer vindt dat, gezien de grote verantwoordelijkheden die schoolbesturen krijgen, elke school een medezeggenschapsraad moet hebben.
De Kamer aanvaardde dinsdag wel een amendement van CU en SGP om het mogelijk te maken dat ouders wel instemmingsrecht krijgen in een medezeggenschapsraad en leerlingen alleen adviesrecht. CDA en PvdA steunden dit wijzigingsvoorstel.
De Kamer stemde voor een amendement van PvdA-Kamerlid Roefs om een centrale geschillencommissie te vormen die uitspraak doet in het geval het bevoegd gezag van de school en de medezeggenschapsraad niet tot overeenstemming kunnen komen. Op dit moment heeft elke richting een eigen geschillencommissie. ChristenUnie en SGP wilden deze zogeheten kringenrechtspraak graag handhaven.
Als enige fractie stemde de SGP bij de eindstemming tegen het gehele wetsvoorstel voor medezeggenschapsraden nieuwe stijl. De partij vindt dat er toch te weinig rekening wordt gehouden met principiële bezwaren. Ook het afschaffen van de kringenrechtspraak woog de fractie zwaar.