Onenigheid in EU over ruimte voor vleeskip
LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie weigert af te zien van haar voorstel om een minimumruimte in te voeren voor kippen die gehouden worden voor hun vlees. Commissaris Markos Kyprianou (Dierenwelzijn) stak maandag een stokje voor een plan van veel EU-landen om voorlopig geen normen vast te stellen.
„We kunnen praten over invoeringstermijnen, maar de normen moeten er komen”, zo zei een woordvoerder van Kyprianou. De EU-landen bespreken het plan naar verwachting dit najaar opnieuw.De Europese Commissie had voorgesteld dat boeren maximaal 38 kilo vleeskippen per vierkante meter mogen houden. Dat komt neer op ongeveer zestien dieren per vierkante meter. Frankrijk, Oostenrijk en veel Zuid-Europese landen vinden echter dat boeren dan te weinig kunnen concurreren met Braziliaanse boeren, waar de norm niet geldt. De Oostenrijkse landbouwminister Josef Pröll, voorzitter van de EU-vergadering maandag, wilde de minimumnorm schrappen en er nog minstens vier jaar op laten studeren.
„We gaan verder praten over deze zaak”, zei minister Veerman (Landbouw) na afloop. „Het Oostenrijkse voorstel was een knap compromis. Daar heeft Nederland een belangrijke bijdrage aan geleverd. Er is veel onderzoek nodig, want de sociaaleconomische gevolgen voor de sector zijn behoorlijk. De sector zit al in zwaar weer door de vogelgriep en de marges zijn smal. Maar we moeten wel naar een norm toe koersen, of liever naar echte welzijnsparameters.”
De minister citeerde een deskundige die zei dat een heleboel varkens in stallen het inmiddels beter hebben dan sommige huisdieren bij mensen thuis. „Het is de vraag of het wenselijk is dat een hond pas ’s avonds om zes uur uitgelaten wordt. Of dat katten buiten de deur gezet worden in vakantietijd: schande!”
Europees Parlementslid Berman (PvdA), die het voorstel voor de kippenhokken volgt namens zijn 731 collega’s, vindt het goed dat de Europees Commissaris „zijn poot stijf houdt”, zei hij. „Zeer betreurenswaardig dat de ministers niet meer prioriteit geven aan dierenwelzijn. Meer onderzoek is echt onnodig: de gegevens zijn er allang.”