Kerk & religie

„Schrift is doortrokken van Zijn heerlijkheid”

UTRECHT - Is het mogelijk dat de Heere werkt op het zendingsveld terwijl er geen zichtbare bekeringen zijn? Evangelist J. M. Walhout: „God toont Zijn heerlijkheid in Guinee. Er is daar een geestelijke strijd gaande, ook al zie je geen bekeringen. God is soms tastbaar aanwezig bij het werk onder moslims.”

Van een medewerker
19 June 2006 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 03:51
UTRECHT - De vijftigste zendingsdag van de Gereformeerde Gemeenten trok zaterdag in Utrecht ongeveer 3500 bezoekers. Foto: Hans Roggen
UTRECHT - De vijftigste zendingsdag van de Gereformeerde Gemeenten trok zaterdag in Utrecht ongeveer 3500 bezoekers. Foto: Hans Roggen

Walhout was zaterdag een van de sprekers op de vijftigste Zendingsdag Gereformeerde Gemeenten (ZGG). De jubileumdag in de Voordorphallen van het Veemarktcomplex in Utrecht trok ongeveer 3500 mensen, ruim 500 meer dan vorig jaar.Een zestal bezoekers was er voor de vijftigste keer. De heren Van den Berg uit Zeist, Kerpel uit Klaaswaal, Nieuwenhuis uit Hoofddorp, Deurloo uit Haarlem en de dames Hakkenberg-Van Arkel uit Gorinchem en Hoogendoorn uit Woerden gingen daarom met z’n allen op de foto. Het thema van de zendingsdag was ”De heerlijkheid van God”.

Evangelist Walhout kon geen voorbeelden geven van bekering in het Afrikaanse Guinee, maar wel van omstandigheden dat Gods aanwezigheid voelbaar was. Eén gebeurtenis betrof twee toverdokters, die een boom konden laten spuwen, maar die hun occulte praktijken niet konden uitoefenen in het contact met een zendeling.

Het andere voorbeeld was van hemzelf. Walhout vroeg aan jongeren die tijdens een evangelisatieavond aanwezig waren of ze in de oordeelsdag aan de rechter- of aan de linkerkant van de Heere Jezus zouden staan. De jongeren meenden dat ze aan de rechterkant zouden staan, maar Walhout zag geen verandering in hun leven. Er was er slechts een die bang was dat hij op de oordeelsdag aan de linkerkant terecht zou komen. Voor die jongen had hij meer hoop. Walhout: „Ik geloof dat sommigen in hun hart zeggen dat Jezus de Christus is.”

De situatie in het Izigebied in Nigeria is totaal verschillend van die in Guinee. Ds. K. U. A. Iziogo van de Nigerian Reformed Church (NRC) vertelde dat er enkele weken geleden zo’n veertig mensen gedoopt zijn, zowel ouderen als jongeren. De NRC telt inmiddels zes predikanten en 35 evangelisten. Er zijn zowel predikanten als evangelisten in opleiding; binnenkort wordt weer een aantal gemeenten geïnstitueerd. In totaal wordt daar op honderd plekken het Evangelie gebracht.

Ds. Iziogo heeft wel zorgen. Het materialisme heeft grote aantrekkingskracht op gemeenteleden. Jongeren die gaan studeren komen soms in occulte groepen terecht.

Hij legde tijdens zijn toespraak nadruk op het hebben van een gebroken hart en een verslagen geest. „De Heere zal een gebroken hart niet verachten. Het is Gods werk om zo iemand te verzoenen. Zo iemand zal op de Heere Jezus zien.”

Tijdens zijn openingswoord zei ds. J. J. van Eckeveld, voorzitter van het zendingsdeputaatschap van de Gereformeerde Gemeenten, dat de Schrift is doortrokken van Gods heerlijkheid. „De heerlijkheid van God schittert uit in Koning Jezus en straalt af op de onderdanen. Onderdanen zijn zij die in zichzelf niets anders hebben dan nood en dood en die met hun nood leerden vluchten tot die Koning.”

Voorlichter C. Janse hield een presentatie over de geschiedenis van de zending en de zendingsdagen. Op 30 april 1957 wordt de eerste zendingsdrang gehouden in de Oosterkerk in Utrecht. Het bezoekersaantal is boven verwachting: 1500. Het volgende jaar wijkt men uit naar gebouw Tivoli in Utrecht. Dan komt het bericht dat G. Kuijt uit Katwijk als eerste gaat studeren voor zendingspredikant. De zendingsgedachte leeft in deze tijd sterk.

In 1959 trekt de zendingsdag 3000 bezoekers; Tivoli is te klein. In de jaren zestig en zeventig groeit het aantal bezoekers tot een record van 7000. De zendingsdagen zijn na Utrecht vanaf 1968 een behoorlijk aantal jaren in Hilversum gehouden, daarna in Den Bosch en in Rotterdam en vanaf 1997 weer in Utrecht, maar dan in de Voordorphallen.

Het zendingswerk is sterk toegenomen. Na Nieuw-Guinea (Irian Jaja) zetten de Gereformeerde Gemeenten zendingswerk op in Nigeria en in Zuid-Afrika. In de jaren negentig volgen Guinee, Albanië, Equador, China en Sudan. Het is niet altijd gemakkelijk om de zendingsposten vervuld te krijgen.

„Zijn er jongeren die de worsteling kennen of de Heere hen wil gebruiken in zijn dienst?” vroeg ds. J. Driessen tijdens de middagsamenkomst. „Niet ieder van ons hoeft zendeling of evangelist te worden, maar als we dat allemaal zeggen, komen ze er nooit”, vervolgde hij.

De predikant zei dat iemand die zich aanmeldt iets moet kunnen vertellen over de nood in zijn eigen leven en de heerlijkheid van God. „De Heere kan mensen gebruiken die weten dat ze van zichzelf onbekwaam zijn, maar die overwonnen zijn door de genade en liefde van God. Als je je eigen nood hebt leren kennen, krijg je ook oog voor de nood van de naaste, dichtbij en ver weg. Denk niet dat je een zee van tijd hebt, want er is haast bij.”

Ds. H. Paul sprak in zijn slotwoord over de helft van de heerlijkheid van de Heere die nog niet is aangezegd. Hij sprak over Jesaja 66:19, dezelfde tekst die ds. A. Vergunst gebruikte tijdens de uitzending van de ds. G. Kuijt, de eerste zendeling van de Gereformeerde Gemeenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer