Belgisch Electrabel koopt energiebedrijf Rendo
HOOGEVEEN (ANP) - De Belgische stroomproducent Electrabel neemt de leveringsactiviteiten van het Drentse energiebedrijf Rendo over. Electrabel legt 66,5 miljoen euro op tafel voor Rendo Energielevering en maakt daarmee zijn entree op de Nederlandse stroommarkt voor particulieren. Electrabel is al de grootste stroomproducent in Nederland.
Rendo omschrijft het bod van Electrabel op zijn commerciële bedrijf als „zeer goed”, en zegt de aandeelhouders op de volgende algemene vergadering te zullen adviseren de verkoop goed te keuren. De raad van commissarissen van Rendo aanvaardde vorige week het bod van Electrabel. Naar verwachting is de overname op 1 juli afgerond. Rendo heeft circa 150.000 klanten.De Belgen nemen het personeel van Rendo Energielevering, circa zeventig voltijdbanen, over. „Electrabel heeft een sterke organisatie achter zich staan. Mede om die reden heeft de raad van commissarissen besloten de aandeelhouders te adviseren het leveringsbedrijf te verkopen”, lichtte Rendo de voorgenomen overname toe.
Het netwerkbedrijf Rendo Netwerken en Rendo Energieservice (onderhoud) vallen buiten de transactie. Electrabel is ook geïnteresseerd in energiebedrijf Cogas uit Almelo. Op de algemene aandeelhoudersvergadering begin mei had gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Hansen van Electrabel al aangegeven de activiteiten van de stroomgroep op de Nederlandse markt uit te willen breiden.
Electrabel is bijna volledig in handen van het Franse energieconcern Suez, dat in een miljarden kostende fusie wordt samengevoegd met het staatsbedrijf Gaz de France (GDF). Internationaal is er veel kritiek op de Franse regering, die met de fusie van beide bedrijven de eigen energiesector lijkt af te schermen voor Europese concurrentie.
Onlangs riep minister Brinkhorst van Economische Zaken de aandeelhouders in de energiebedrijven -provincies en gemeenten- ertoe op hun aandelen voorlopig niet te verkopen. Daarmee liep hij vooruit op de stemming over de splitsingswet eind oktober in de Eerste Kamer. Als die wordt goedgekeurd, moeten de energiebedrijven hun kostbare netwerken afstaan aan de overheid. Met deze stap wil Brinkhorst voorkomen dat de energienetwerken bij een eventuele overname in buitenlandse handen vallen.
De sector vreest echter dat het overgebleven, verzwakte, productie- en leveringsbedrijf door de splitsing een makkelijke overnameprooi wordt voor buitenlandse (staats)bedrijven.