Binnenland

No-claim in zorg blijft bestaan

DEN HAAG (ANP) - De no-claim in de zorg wordt niet afgeschaft. Dat heeft vicepremier Zalm vrijdag bekendgemaakt na afloop van het kabinetsberaad. De regeling zal ook niet worden vervangen door een verplicht eigen risico.

16 June 2006 23:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

Volgens minister Hoogervorst (Volksgezondheid) blijkt uit een evaluatie van de teruggaveregeling dat de collectieve lasten in 2005 zijn gedaald met 1,4 miljard euro. In 2006 zal dat bedrag waarschijnlijk oplopen tot 2 miljard euro.Eerder bleek al dat zorgverzekeraars, zorgaanbieders en patiëntenorganisaties niet blij zijn met de regeling. Maar de zorgverzekeraars zijn het onderling niet eens over een alternatief. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het geen fijn systeem, maar de partijen hebben elkaar tot nu toe nog niet kunnen vinden in een alternatief.

Volgens de PvdA moet er helemaal geen eigen bijdrage of eigen risico komen. De zorgkosten moeten maar binnen de perken gehouden worden via deels inkomensafhankelijke premies en goede inkoop door de zorgverzekeraars. De VVD houdt juist vast aan de no-claim en vindt dat het systeem de kans moet krijgen om zichzelf te bewijzen.

De achterban van het CDA wil wel van de no-claim af, zo bleek tijdens het laatste congres. De fractie houdt hier rekening mee, maar wil eerst van de minister horen of het gelukt is om mensen kostenbewuster te maken.

Volgens de evaluatie zijn verzekerden zich door de no-claim beter bewust van de zorgkosten. Ze hebben bijvoorbeeld gekozen voor goedkopere medicijnen en hulpmiddelen. Zorgverzekeraars hebben dit altijd tegengesproken.

Maar volgens de minister is dat wel zo. Hoogervorst kan echter niet met zekerheid zeggen dat dit komt door de no-claim. Eerder bleek al dat mensen veel goedkopere geneesmiddelen gebruiken omdat daar afspraken over gemaakt zijn met de zorgverzekeraars en de farmaceuten. De daling van de kosten van hulpmiddelen vloeit voor een belangrijk deel voort uit het feit dat verzekeraars scherper hebben ingekocht.

Desondanks houdt het kabinet vast aan de no-claim. De doelstelling om de collectieve lasten terug te dringen is gelukt en er zijn er zijn volgens de minister geen zwaarwegende uitvoeringsproblemen. Er is, zo schrijft de minister aan de Kamer, geen reden om de no-claim volgend jaar te vervangen door een verplicht eigen risico.

De no-claim is in het leven geroepen als een alternatief voor het verplichte eigen risico dat in het regeerakkoord van Balkenende I in 2003 is afgesproken. Het is een soort omgekeerd eigen risico. Met de no-claim betalen verzekerden 72 euro per jaar meer premie, maar krijgen ze 255 euro per jaar terug als ze geen beroep hebben gedaan op de gezondheidszorg. Mensen die voor minder dan 255 euro aan zorg gebruiken, krijgen het resterende bedrag terug.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer