Medezeggenschap refoschool lijkt gered
DEN HAAG - Het ziet ernaar uit dat reformatorische scholen toch ruimte krijgen voor medezeggenschapsraden zonder instemmingsbevoegdheid.
PvdA-Kamerlid Roefs zei donderdag dat ze „geneigd is ruimte te bieden” aan scholen die principiële bezwaren hebben tegen volwaardige raden. Daarom zal haar fractie zeer waarschijnlijk tegen het amendement van LPF en VVD stemmen om de uitzonderingsbepaling voor het refo-onderwijs te schrappen. Twee weken geleden zei Roefs nog dat ze positief stond tegenover het LPF/VVD-voorstel. Volgende week stemt de Kamer over de amendementen.Als de PvdA het amendement niet steunt, is er geen Kamermeerderheid voor. Het artikel dat de uitzonderingsbepaling regelt, artikel 29, blijft dan in de wet. Kern van het artikel is dat het bevoegd gezag aan ouders, leerkrachten en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen, het verzoek kan voorleggen om de medezeggenschapsraden geen instemmingsrecht te geven, maar alleen adviesbevoegdheid toe te kennen. Als twee derde van de geledingen daarmee instemmen, mag een schoolbestuur zo’n ’uitgeklede’ raad instellen.
Ook minister Van der Hoeven van Onderwijs ziet niets in het LPF/VVD-amendement, zo bleek donderdag tijdens de afronding van het debat over de nieuwe wet die de medezeggenschap regelt. Ze vindt dat scholen die bezwaren hebben tegen instemmingsbevoegden ruimte moeten krijgen. Ze ontraadde het amendement „zeer sterk.”
De bewindsvrouw voelt ook niets voor een amendement van SGP en ChristenUnie om orthodoxe scholen -net als nu- de ruimte te bieden voor ontheffing van de plicht om een medezeggenschapsraad in te stellen. De twee protestantse fracties zouden graag zien dat de minister daarvoor ruimte houdt. Dit amendement zal het niet halen omdat geen van de andere fracties het ondersteunt.
Eenzelfde lot lijkt een amendement van ChristenUnie en SGP beschoren over de beroepsmogelijkheid in geval medezeggenschapsraden en schoolbesturen er samen niet uitkomen. Deze beroepsmogelijkheid is nu per richting georganiseerd. De Kamer wil naar één beroepsinstantie voor het hele onderwijs. Minister Van der Hoeven verzet zich daar niet tegen.
Een amendement van ChristenUnie en SGP om scholen de mogelijkheid te geven alleen het instemmingsrecht van leerlingen om te zetten in adviesrecht, gaat het waarschijnlijk wel halen. Deze bepaling is vooral van belang voor het gereformeerd vrijgemaakt onderwijs. Daar is in de loop van de jaren het principiële bezwaar tegen medezeggenschap verdwenen. Wel blijft er bezwaar tegen het instemmingsrecht voor de leerlinggeleding.
Als scholen willen fuseren, zullen medezeggenschapsraden toestemming moeten geven, zo werd donderdag duidelijk tijdens het debat. De Kamer vindt een fusie zo’n ingrijpend besluit dat dit niet zonder instemming van de raad kan.
CDA en GroenLinks willen de medezeggenschapsraden ook instemmingsrecht geven voor de begroting. Op die manier zouden de raden onder meer de mogelijkheid krijgen extreem hoge salarissen van bestuurders aan te pakken. Van der Hoeven voelt daar niets voor.