„Examenregels onbekend”
AMSTERDAM - Veel scholen waren niet goed op de hoogte van de examenregels. Ook de computerexamens gaven veel problemen. Deze conclusies trekt het Landelijk Aktiekomitee Scholieren (LAKS) na bijna vijf enerverende weken van schoolexamens.
Het LAKS, dat voor de negentiende keer een klachtenlijn voor de 196.000 examenkandidaten openstelde, vindt het opmerkelijk dat zo veel scholen de exacte examenregels niet kennen, bijvoorbeeld rond het gebruik van de grafische rekenmachine. Eén school had zelfs nog nooit van gehoord van het examenbesluit van het ministerie.Ook gaat er organisatorisch nog veel mis, zoals roosters met verkeerde tijdstippen, onduidelijkheid over de duur van het examen of zelfs een brandoefening tijdens het examen.
Er waren ongeveer 250 scholen die een of meer examens op de computer afnamen. Dit gaf heel wat praktische problemen, zoals stroomstoringen, computers waarop men het examen niet kon opslaan of waarvan het geluid het niet deed, scholen die niet wisten hoeveel tijd er voor een computerexamen staat -vaak een halfuur langer dan een schriftelijk examen- en scholen waar software zelfs helemaal niet geïnstalleerd was.
„Dit is natuurlijk vreselijk voor de concentratie van de leerling en op een aantal pilotscholen is op dit moment meer dan de helft van de leerlingen gezakt”, stelt het LAKS. „Dat hebben de leerlingen zelf uitgerekend aan de hand van de uitslagen op internet en het correctiemodel”, licht een woordvoerder desgevraagd toe. „We hoorden van een klas waarin veertien van de achttien leerlingen gezakt waren.”
De problemen werden overigens vaak snel opgelost. Naast surveillerende docenten was ook steeds iemand van de afdeling automatisering aanwezig. Iemand van wie de computer vastliep, kreeg extra tijd.
Het LAKS vindt dat de computerexamens wel moeten worden doorgezet, maar in een lager tempo. De examens mogen pas verplicht worden ingevoerd nadat ze eerst goed ontwikkeld en getest zijn, stelt het comité. Het LAKS kreeg dit jaar 79.000 klachten binnen, zo’n 2000 meer dan vorig jaar.
De scholieren krijgen dezer dagen de uitslag van hun examen binnen. Gewoonlijk slaagt ongeveer 90 procent.
voetnoot (u17(Kijk voor de namen van de geslaagden morgen vanaf 18.00 uur op yord.nl.