Binnenland

„Instituut voor jeugd en media wel nodig”

DEN HAAG - De werkgroep tv-geweld reageert teleurgesteld op uitlatingen van staatssecretaris Van der Laan van Mediazaken. Zij zegt zaterdag in een interview met deze krant dat er wat het kabinet betreft geen onafhankelijk media-instituut hoeft te komen. De werkgroep bestrijdt dit. „Zo’n instituut is wel noodzakelijk voor het tot stand brengen van een brede media-educatie.”

Binnenlandredactie
9 June 2006 23:26Gewijzigd op 14 November 2020 03:50

Volgens Van der Laan doet de overheid het maximale om schadelijke invloeden van de media op met name jongeren te voorkomen. Standaard internetfiltering is volgens Van der Laan niet nodig. Het aanstellen van mediacoaches in het onderwijs juicht ze ook niet direct toe. De door Van der Laan en haar collega Ross van Welzijn ingestelde commissie jeugd, media en geweld adviseerde eind vorig jaar het kabinet beide zaken te regelen.Van der Laan zegt ook geen behoefte te hebben aan extra maatregelen tegen populaire jongerenzenders als MTV en TMF. Deze zenders liggen al geruime tijd onder vuur van een groot aantal politici en opvoeddeskundigen. Die stellen dat het uitzenden van gewelddadige of erotische videoclips schadelijk is voor de seksuele moraal van jongeren.

De door de overheid ingestelde commissie jeugd, media en geweld adviseerde Van der Laan eind vorig jaar in het rapport ”Wijzer kijken” een media-instituut op te richten. Dit instituut zou alle ontwikkelingen in de mediasector in de gaten moeten houden en goede voorlichting aan ouders moeten geven. Ook de vereniging Ouders Online en de Amsterdamse hoogleraar kind en media prof. dr. Patty Valkenburg hebben herhaaldelijk aangegeven dat de oprichting van een dergelijk media-instituut noodzakelijk is.

De door een aantal particulieren opgezette werkgroep tv-geweld strijdt al sinds 1986 voor minder geweld op de televisie. Volgens woordvoerder C. Geerse kan een media-instituut daar ook aan bijdragen. „Zo’n instituut is noodzakelijk voor het tot stand brengen van een brede media-educatie.”

Geerse verwijst naar het rapport ”Wijzer kijken” en een eerder uitgebracht advies van de Raad voor Cultuur. „In beide gevallen wordt gepleit voor een breed opgezette media-educatie. Het kabinet vat dit kennelijk zo op dat daar taken liggen voor ouders, scholen, omroepen en andere instellingen, maar dat er voor de overheid nauwelijks een taak rest.”

Geerse ziet veel problemen ontstaan door agressieve en gewelddadige videoclips. „We moeten veel meer dan nu het geval is, kijken naar de boodschap die door zo’n clip wordt uitgedragen. De overheid moet op dat punt ook ingrijpen door de hoeveelheid gewelddadige programma’s die worden uitgezonden in ieder geval te beperken. Een goed begin zou zijn om alle geweld voor acht uur ’s avonds te verbieden.” Ook pleit de werkgroep voor een verbod op publicatie van programmagegevens in dagbladen zonder vermelding van de pictogrammen van de Kijkwijzer. Dit systeem waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. „Vrijwel alle dagbladen plaatsen deze pictogrammen niet en ondermijnen zo de effectiviteit van de Kijkwijzer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer