Buitenland

Veel verzet in Darfur tegen komst VN

EL FASHER (AP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is vrijdag op veel tegenstand gestuit tegen het voornemen een vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Darfur te vervangen door blauwhelmen.

9 June 2006 23:11Gewijzigd op 14 November 2020 03:50

De Veiligheidsraad sprak met stamhoofden, hulpverleners en zo’n vijftien vertegenwoordigers uit de vluchtelingenkampen.De regering van Sudanese president Omar al-Bashir liet de raad eerder deze week in Khartoem weten dat zij bereid is verder te praten over de mogelijkheid de vredeshandhaving over te laten aan de VN, maar ze weigerde het groene licht te geven voor de komst van een VN-macht.

Ook de leiders van verschillende stammen en organisaties zien niet graag dat de 7000 AU-militairen door blauwhelmen worden vervangen. Mowadh Jalaladin, een vertegenwoordiger van de Bartystam die bestaat uit zo’n 250.000 mensen, zei dat een dergelijke stap de buitenlandse bezetting en bemoeienis vergroot. Het zou de Sudanezen herinneren aan het koloniale verleden, zei Jalaladin. Als een VN-macht naar Darfur komt, verklaren we die de jihad, zei hij.

De leider van de even grote Zagawastam, Barwd Dusa, nam een gematigder standpunt in, maar was er ook voorstander van de Afrikaanse troepen in Darfur te houden. Hij zei te willen dat de VN de AU daarbij helpen.

De grootste rebellengroep in Darfur sloot 5 mei een vredesakkoord met de regering van Sudan. De twee andere rebellengroepen weigerden het akkoord echter te ondertekenen en aan het overeengekomen bestand houdt niemand zich. Dusa riep de twee rebellengroepen op het akkoord alsnog te tekenen.

Ook de leider van de Nationale Jeugdbond van Noord-Darfur Ibrahim Abdurazig zei een Afrikaanse oplossing te verkiezen, omdat volgens hem de AU de gebruiken en waarden van de inwoners van Darfur respecteert, en omdat de inwoners geen buitenlandse inmenging willen.

Hulpverleners volgen intussen de pogingen van de Veiligheidsraad om de regering te bewegen de VN-macht in Darfur toe te staan, op de voet. Ze zeggen een grotere, sterkere vredesmacht nodig te hebben die hen en de inwoners van Darfur beschermt. De onveilige situatie belemmert hen bij hun werkzaamheden, zeggen zij. Jack Morris, uitvoerend directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP), zei dat vier vrachtwagenchauffeurs die voedsel afleverden voor zijn organisatie vorig jaar in Darfur zijn vermoord, en dat regelmatig overvallen voorkomen. Het WFP levert voedsel aan drie miljoen mensen in de regio. Hij zei te hopen dat de weg snel vrij zou zijn voor de komst van een VN-macht. ’Er zijn troepen op de grond nodig die het vredesproces kunnen consolideren’, zegt Ted Chaiban, hoofd van UNICEF in Sudan. „Het gaat niet vanzelf.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer