Economie

Tuchtklacht tegen Deloitte in Aholdzaak

AMSTERDAM - Het openbaar ministerie dient een klacht in bij de Raad van Tucht tegen accountant Deloitte over zijn rol in het boekhoudschandaal bij Ahold. Justitie heeft Deloitte daarvan op de hoogte gesteld, zei een woordvoerster van de accountant donderdag.

Redactie economie
9 June 2006 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:50

Het OM had eerder al aangegeven een tuchtklacht te overwegen en zet dit nu definief door. Volgens justitie heeft Deloitte onvoldoende gekeken naar argumenten die het supermarktconcern gebruikte om de gezamenlijke dochterbedrijven in het buitenland te consolideren, waardoor de fraude lange tijd niet werd ontdekt.„Er kunnen enkele stevige vraagtekens worden geplaatst bij de handelwijze van Deloitte”, aldus de aanklagers tijdens de behandeling van de strafzaak. „Het lijkt erop dat Deloitte uiterst mager heeft gecontroleerd.” Deloitte heeft uiteindelijk wegens „invloeden van buitenaf, en dus niet uit eigener beweging” stappen ondernomen en de druk op Ahold opgevoerd.

Tijdens het proces tegen de ex-Aholdtop haalde ook deskundige J. van der Poel flink uit naar de accountant. De organisatie zou onvoldoende professioneel hebben gehandeld. Deloitte liet toen weten zich niet te kunnen vinden in die kritiek.

De klacht tegen Deloitte wordt behandeld door de Raad van Tucht, onderdeel van de brancheorganisatie voor accountants Nivra. De tuchtrechter kan een waarschuwing of berisping geven, of een accountant schorsen.

Deloitte ziet de behandeling van de klacht met vertrouwen tegemoet, hoewel het de stap van het OM wel betreurt, aldus de zegsvrouw. Het bedrijf overweegt zelf juridische stappen tegen justitie te ondernemen.

De boekhoudfraude bij Ahold draaide om de consolidatie door Ahold van gezamenlijke dochterbedrijven in het buitenland. Om de inkomsten van deze bedrijven volledig bij de eigen omzet te kunnen rekenen, claimde het supermarktconcern zeggenschap bij een aantal gezamenlijke dochterondernemingen. Andere aandeelhouders in deze dochterbedrijven waren het hiermee oneens. Daarom werd de macht van Ahold weer ontkend in geheime afspraken, zogenoemde side letters, die de Nederlanders achterhielden voor hun accountant Deloitte.

De accountant heeft volgens justitie te weinig ondernomen om dit bedrog te achterhalen. De rechtbank in Amsterdam oordeelde vorige maand dat Deloitte is misleid door de top van Ahold. De rechters hebben de voormalige topmannen Cees van der Hoeven en Michiel Meurs van Ahold veroordeeld voor hun rol in het schandaal. Beiden kregen een voorwaardelijke celstraf van negen maanden. Ook moeten ze allebei een boete van 225.000 euro betalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer