„Gemeenten moeten jeugd begeleiden”
BILTHOVEN - De Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) in de Protestantse Kerk in Nederland streeft ernaar dat in 2010 minimaal de helft van de aangesloten kerkelijke gemeenten is gestart met het opzetten van een continue begeleiding van de jongeren in hun levensloop van 0 tot 23 jaar.
Dat schrijft de jongerenorganisatie in het beleidsplan voor de jaren 2007-2010, dat donderdagavond wordt gepresenteerd op de jaarlijkse ledenvergadering in Barneveld.In het beleidsplan, met als thema ”In beweging”, schrijft de HGJB uitvoerig over „het verbond en de relatie die God met mensen wil aangaan en die mensen met elkaar aangaan.” „Het verbond dat God met zijn volk Israël is aangegaan en zoals dat ook gestalte krijgt in de kerk der eeuwen en in het leven van ieder lid van deze kerk, is dé relatie bij uitstek. In het licht van dat verbond willen we ons werk doen en naar onze jongeren kijken. Wetend dat God onze jongeren en ons eerst heeft liefgehad, mogen we samen met onze jongeren alles in het werk stellen om deze liefde te beantwoorden, richting God, richting elkaar en richting de wereld.”
Volgens de jongerenorganisatie krijgt het kind-van-God-zijn „op diverse manieren gestalte en komen verschillende aspecten van de relatie van God met ons naar voren. Alleen door het geloof in Christus, alleen omwille van de Persoon en het werk van Christus, zijn we kind van God. God is een verzoenend God voor een ieder die zich bekeert tot Hem.”
De relatie tussen God en mens is, aldus de HGJB, niet alleen een Vader-kindrelatie, maar vooral ook een Meester-leerlingrelatie. „In de relatie die God met ons als mensen wil hebben, maakt Hij volledig gebruik van onze menselijke mogelijkheden in denken, voelen en willen. Hij schakelt ons in hoewel Hij uiteraard hier niet afhankelijk van is. Hier ligt dan ook een grote verantwoordelijkheid voor ons als organisatie.”
De missie van de HGJB is volgens het plan „jongeren in beweging zetten om Jezus te (gaan) volgen.” Deze missie wordt uitgewerkt langs twee lijnen: rechtstreeks richting kinderen, tieners en jongeren en via de gemeenten.
Voor 2010 heeft de HGJB zichten doel gesteld dat de organisatie „een derde van de jongeren uit alle aangesloten kerkelijke gemeenten heeft bereikt en gestimuleerd om het leven als discipel vorm en inhoud te geven.” Ook moet in dat jaar „elke jongere een aantal identificatiefiguren binnen de kerkelijke gemeente hebben.”
De jongerenorganisatie streeft ernaar dat in 2010 „bij minimaal de helft van de aangesloten kerkelijke gemeenten is gestart met het opzetten van een continue begeleiding van de kinderen, tieners en jongeren in hun levensloop van 0 tot 23 jaar.”
Kerndoelstelling voor de HGJB is dat eind 2010 „er een bewustwording is ontstaan bij jongeren en gemeenten om open te staan voor die jongeren in Nederland die vervreemd zijn van het Christelijk geloof.”
Om deze doelen te verwezenlijken, biedt de HGJB de komende tijd tal van activiteiten aan, variërend van communicatie via bladen en internet en het begeleiden van gemeenten tot het aanbieden van meerdaagse conferenties.