Binnenland

VU–studie bereidt voor op Turkse imam–opleiding

AMSTERDAM (ANP) – De Vrije Universiteit (VU) gaat samenwerken met Turkije voor de opleiding van imams. In de bestaande masteropleiding islamitische geestelijke verzorging komt per 1 september een nieuwe variant, die voorbereidt op een opleiding tot imam in Turkije.

7 June 2006 17:47Gewijzigd op 14 November 2020 03:49

Dat heeft de VU volgens een woordvoerder afgesproken met de Islamitische Stichting Nederland (ISN), de koepel van Turkse moskeeën in Nederland. Deze moskeeën betrekken hun imams van Diyanet, het Turkse ministerie van Godsdienstzaken. Alleen studenten die binnen de VU–master de nieuwe variant hebben gevolgd, kunnen daarna een tweejarige imam–opleiding in Turkije gaan volgen.De masteropleiding aan de VU was de eerste in zijn soort en begon vorig jaar met twintig studenten. Afgestudeerden kunnen aan de slag als geestelijk verzorger in ziekenhuizen en gevangenissen, maar zijn nog geen imam. Daarom komt er nu een variant die voorbereidt op een vervolgopleiding in Turkije.

Vorig jaar spraken de hogeschool Inholland en vijf islamitische koepelorganisaties af om samen een imamopleiding op hbo–niveau te beginnen in Amsterdam. Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) zei het toen erg jammer te vinden dat Diyanet was afgehaakt bij deze opleiding. Ze wil alleen imam–opleidingen waarin een islamitische organisatie samenwerkt met een erkende onderwijsinstelling in Nederland.
Verdonk beloofde de Tweede Kamer vorig jaar dat Turkije geen vinger in de pap zal krijgen bij de opleiding van imans in Nederland.

Samenwerking met een Turkse staatsorganisatie als Diyanet zou afbreuk doen aan het uitgangspunt van een Nederlandse imamopleiding: geen imams in Nederlandse moskeeën die onder invloed staan van denkbeelden uit het land ver herkomst. Er zou een importstop moeten komen voor buitenlandse imams, vond de Kamer.

Een woordvoerder van Verdonk kon woensdag verder geen commentaar geven op de samenwerking tussen de VU en de Turkse imamopleiding. Het ministerie van Onderwijs heeft geen bezwaar zolang het onderwijs voor niet meer dan 40 procent verandert. Gebeurt dit wel, dan moet de universiteit opnieuw goedkeuring aanvragen voor de studie. Volgens de VU blijft de masteropleiding islamitische geestelijke verzorging binnen deze grens.

De Universiteit Leiden begint in september als tweede met een studie islamitische theologie. Ook deze leidt niet direct op tot imam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer