Buitenland

Plan voor gijzeling Canadese parlement

TORONTO - De zeventien door al-Qaida geïnspireerde terroristen die eind vorige week in Canada zijn opgepakt, waren van plan om de parlementsgebouwen in Ottawa te bestormen. Hier wilden zij zo veel mogelijk afgevaardigden gijzelen, om in ruil voor hun vrijlating het vertrek af te dwingen van de Canadese vredesmacht in Afghanistan.

Van onze correspondent
7 June 2006 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 03:49

Een van de aspirant-terroristen, de 25-jarige bordenwasser Steven Chand, had zich voorgenomen om tijdens de overval premier Stephen Harper te onthoofden. De eerste minister verklaarde zich evenwel geen zorgen te maken over de dreigementen aan zijn adres, „althans zolang deze niet afkomstig zijn uit mijn eigen kiesdistrict.”De terreurgroep was verder van plan om de kantoren en studio’s van de staatsomroep CBC op te blazen en de elektriciteitsvoorziening in het dichtbevolkte zuidelijke deel van de provincie Ontario te ontwrichten. De autoriteiten wilden dinsdag niet aangeven in welk stadium van beraming deze plannen zich bevonden, maar lieten wel weten dat de voorbereidingen dermate waren gevorderd dat het niet langer verantwoord was om het schaduwen van de terreurgroep voort te zetten. „Omwille van de handhaving van de openbare orde en veiligheid moesten we deze mensen onmiddellijk in hechtenis nemen”, aldus ondercommissaris van politie Mike McDonell.

Advocaten van de arrestanten tekenden dinsdag bij het gerechtshof van Brampton, een voorstad van Toronto, protest aan tegen het strikte isolement dat hun cliënten is opgelegd. Donald McLoed, de advocaat van Jahmaal James, verklaarde dat hem tot dusver nog geen vertrouwelijk contact met zijn cliënt is toegestaan. „Ik kan geen zinvol contact hebben met Jahmaal wanneer er zich een dikke glasplaat tussen ons bevindt en wij door een soort van telefoon met elkaar moeten praten”, aldus de pleitbezorger.

Familieleden van de verdachten deden dinsdag hun beklag over de grondige huiszoekingen die zij te verduren kregen en over het feit dat elke vorm van contact met de arrestanten is verboden. Volgens advocaat Arif Raza is het zelfs onwettig dat zijn cliënten een veel strenger dan het voor gedetineerden gebruikelijke regime ten deel valt, alleen omdat de aanklachten uitzonderlijk zwaar zijn.

Volgens rechtsgeleerden is het komende strafproces tegen de zeventien leden van de Torontogroep een belangrijke toetsing van de eind 2001 ingevoerde antiterreurwetgeving, die tot dusver slechts één keer is aangewend in een proces.

„De vervolging van de zeventien verdachten op basis van deze antiterreurwet zal een buitengewoon zware en ingewikkelde klus blijken. En pas na afloop zullen we weten of deze wet het resultaat kan bewerkstelligen zoals de regering dat destijds voor ogen stond, namelijk het strafbaar stellen van het smeden van terreurplannen, en dus niet alleen van daadwerkelijk uitgevoerde aanslagen”, aldus prof. David Paciocco van de rechten faculteit van de universiteit van Ottawa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer