Economie

Kabinet wacht met aanpak inkomens

DEN HAAG - Het kabinet geeft niet toe aan druk vanuit de Tweede Kamer om snel met maatregelen te komen om topinkomens aan te pakken in de semipublieke sector, waartoe onder meer onderwijsinstellingen, woningcorporaties en ziekenhuizen worden gerekend.

Redactie politiek
2 June 2006 22:32Gewijzigd op 14 November 2020 03:49

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij eerst een advies wil afwachten van een commissie onder leiding van oud-minister Dijkstal. Dat komt in het najaar uit.D66-Kamerlid Bakker vindt dat het kabinet de kwestie nu „niet opnieuw vooruit moet schuiven.” Hij wil in een initiatiefwet vastleggen dat de topinkomens in de publieke en de semipublieke sector niet hoger mogen zijn dan het salaris van de minister-president. Dat het kabinet pas eind dit jaar maatregelen tegen topinkomens wil overwegen, is voor Bakker reden temeer om nu snel met zijn wet te komen.

Eerder deze week vroeg de Kamer om een brief over de topinkomens, nadat gebleken was dat die in het afgelopen jaar verder zijn gestegen. De ministers hebben daarover vrijdag vergaderd. Ze gaan volgende week met de Kamer in debat over de aangevraagde brief.

Minister Remkes maakte duidelijk dat daarin nog geen concrete maatregelen zullen staan. Hij vindt dat de Tweede Kamer „ordentelijk” dient om te gaan met de topinkomens. Er is nu al wetgeving van kracht over de openbaarheid van topinkomens in de semipublieke sector. De normering van topinkomens in de semipublieke sector dient in de visie van Remkes de daaropvolgende stap te zijn in de besluitvorming.

Premier Balkenende begrijpt dat mensen geïrriteerd raken door de hoge topinkomens. „We moeten daar een goed debat over hebben”, zei hij gisteravond. De minister-president wees erop dat de salarissen in de publieke sector makkelijker zijn aan te pakken. Het loon van ministers en ambtenaren is simpel via wetgeving te wijzigen.

Voor de semipublieke sector ligt dat een slag anders, aldus Balkenende. „We kunnen niet zomaar naar een geleideloonpolitiek.” Hij wil eerst inzetten op zelfregulering vanuit de sector. Als dat niet werkt, zijn er andere mogelijkheden, schetste hij. Bij het toekennen van subsidies zou de overheid bijvoorbeeld eisen kunnen stellen aan de hoogte van de inkomens.

De premier is verbaasd over de kritiek op het „gebrek aan daadkracht” van het kabinet jegens topinkomens. „Er is geen kabinet geweest er zo veel aan heeft gedaan”, zei Balkenende. Zo geldt nu in het bedrijfsleven de code-Tabaksblatt, die aandeelhouders meer greep geeft op de beloning van bestuurders. Het kabinet is inmiddels gekomen met een voorstel over normering van de topinkomens in de publieke sector. Als de Tweede Kamer daarover heeft geoordeeld, komt de semipublieke sector aan bod.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer