Binnenland

„Informatie politie niet veilig genoeg”

DEN HAAG (ANP) – De beveiliging van informatie bij de politie schiet tekort. Slechts enkele regionale korpsen besteden daar systematisch aandacht aan. Dat concludeert de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid in een onderzoek naar de kwaliteit van de opsporingstaak van de politie.

2 June 2006 16:36Gewijzigd op 14 November 2020 03:48

De informatiebeveiliging moet veel meer prioriteit krijgen bij de korpsen. Recente incidenten waarbij informatiedragers van politie en justitie werden gestolen of door slordigheid in handen van onbevoegden vielen, onderstrepen de noodzaak daartoe, aldus de inspectie.Minister Remkes (Binnenlandse Zaken), die het rapport naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, heeft de voorzitters van het Korpsbeheerdersberaad en de Raad van Hoofdcommissarissen geschreven dat hij een betere naleving van de regels en procedures over de beveiliging van informatie verwacht. Nadat begin februari spullen uit politieauto’s waren gestolen, had hij ook al gezegd dat agenten veel zorgvuldiger met gegevens en spullen moeten omgaan.

De inspectie constateert dat slechts zeventien van de 25 politiekorpsen een beleidsdocument over informatiebeveiliging hebben. Het ontbreken daarvan bij acht korpsen is „moeilijk uit te leggen". Ook noemt de inspectie het zorgelijk dat elf korpsen niet in kaart hebben gebracht welke risico’s en bedreigingen bij de beveiliging van informatie.

De korpsen in Groningen, Noord– en Oost–Gelderland, Noord–Holland Noord en Amsterdam–Amstelland hebben de zaken het best voor elkaar. Het korps in Twente besteedt de minste aandacht aan informatiebeveiliging. Ook Haaglanden, Friesland en Flevoland scoren op dit punt slecht, constateert de inspectie.

Over het algemeen doen de regiokorpsen er veel aan om de kwaliteit van de opsporing te verbeteren. Tussen de korpsen zijn op dat gebied wel grote verschillen en soms is er volgens de inspectie sprake van „vrijblijvendheid" ten aanzien van noodzakelijke voorwaarden om de kwaliteit te verbeteren.

Het onderzoek van de inspectie stond los van het evaluatierapport over de Schiedamse parkmoord. Bij de opsporing en vervolging in die zaak werden vele fouten gemaakt, waardoor een verdachte vier jaar onschuldig vastzat. Op basis van het evaluatieonderzoek nam het kabinet een reeks maatregelen om een en ander te verbeteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer