Buitenland

Alcohol kost EU-landen miljarden

BRUSSEL - Alcohol kost de landen in de Europese Unie jaarlijks miljarden euro’s. Dat geld is nodig voor preventie, bestrijding van criminaliteit en de inzet van politie en justitie. Drankmisbruik heeft verder gevolgen voor de volksgezondheid en de werkloosheid.

Buitenlandredactie
2 June 2006 09:11Gewijzigd op 14 November 2020 03:48

De totale kosten worden geschat op zeker 125 miljard euro. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport dat is vervaardigd in opdracht van de Europese Commissie en dat donderdag is gepresenteerd.In Europa wordt zwaarder gedronken dan in elke andere regio ter wereld. Bier blijft het meest favoriete alcoholische drankje, wijn volgt als tweede.

Ieder jaar kost alcoholgebruik aan 195.000 mensen in Europa het leven. Veel van de schade die een drinker toebrengt, is aan derden. Dit zogenaamde passief drinken zorgt jaarlijks voor 60.000 vroeggeboorten, 9 miljoen kinderen die opgroeien in gezinnen met een alcoholprobleem, 10.000 slachtoffers van rijden onder invloed en 2000 slachtoffers van moord, zo staat in het rapport te lezen.

„Het zijn vooral de kinderen die de prijs betalen van overmatig drinken”, verklaarde Wim van Dalen, directeur van STAP, de Stichting Alcoholpreventie donderdag. „Voor deze indirecte slachtoffers van passief drinken is nog zeer weinig erkenning.”

Schadelijk alcoholgebruik behoort tot de top drie van belangrijkste risicofactoren voor een slechte gezondheid in Europa, zo blijkt verder uit het onderzoek. Alcohol is verantwoordelijk voor 7,4 procent van alle gevallen van ziekte en vroegtijdige sterfte in de EU.

Voorlichtingsprogramma’s blijken onvoldoende effect te hebben als wapen tegen alcoholgebruik. Wel vonden de onderzoekers bewijs dat overheidsbeleid als het heffen van accijns zeer effectief is om jongeren bewust te maken van de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik. Van Dalen: „Het rapport maakt duidelijk dat er voldoende kennis is over welke beleidsmaatregelen effectief zijn en welke niet. Het gaat nu om de politieke wil er iets aan te doen.”

Het rapport vormt de basis voor een nieuw alcoholbeleid dat nog dit jaar wordt gepresenteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer