Harderwijk schaft ambtsgebed af
HARDERWIJK - Het ambtsgebed voor en na de gemeenteraadsvergadering in Harderwijk wordt afgeschaft. Er is niet langer een meerderheid voor handhaving van het gebed.
Dat bleek dinsdagavond tijdens de vergadering van de commissie beleid algemeen. De commissie boog zich onder meer over het reglement van orde, waarin het ambtsgebed wordt weergegeven. Binnen de commissie bleek niet langer een meerderheid voor handhaving te bestaan. In het advies aan de gemeenteraad komt het ambtsgebed dan ook niet meer terug.„Een behoorlijke teleurstelling”, noemt CDA-raadslid P. den Besten en lid van de commissie beleid algemeen de uitslag van de vergadering. Het CDA is met vijf zetels de grootste partij in Harderwijk (samen met de ChristenUnie, die ook vijf zetels heeft). „Wij zijn een partij die haar bronnen heeft in de Bijbel en daar de inspiratie vandaan haalt”, aldus Den Besten. „Er is een relatie tussen God en de overheid, die overigens in de staat der Nederlanden nog volop erkend wordt. Kijk maar naar de positie van de koningin. Maar het gevoelen van raadsleden die daar anders over denken, kan ik niet wegnemen.”
Het voorstel om het ambtsgebed af te schaffen lijkt een direct gevolg van de gewijzigde politieke verhoudingen in Harderwijk. Ook in de vorige raadsperiode kwam het ambtsgebed aan de orde, maar er bleek toen geen meerderheid te zijn voor afschaffing.
De confessionele partijen zagen hun zetels echter met twee afnemen na de laatste verkiezingen. Het CDA verloor twee zetels, de ChristenUnie won er één en de SGP verloor -voor het eerst en na vele raadsperiodes- haar enige zetel en keerde niet meer terug in de raad. Met de twee stemmen van Gemeentebelang, die sterk op Hierden is georiënteerd en in de regel in de lijn van de confessionele partijen stemt, komt het aantal raadsleden tegen afschaffing van het ambtsgebed op 12. Voorheen waren dat 14 van de in totaal 27 zetels.
In Harderwijk ontstond onlangs ophef toen gemeenteraadslid G. J. Koster van de Stadspartij Harderwijk bewust bleef zitten tijdens het uitspreken van het ambtsgebed. Zij had de burgemeester daar van tevoren van in kennis gesteld. „Maar er is geen politieke strijd over”, benadrukt een gemeentewoordvoerder. „Wel is het een principiële kwestie. We hebben tegenwoordig ook twee Turkse raadsleden. Je kunt je voorstellen dat die ook hun vraagtekens bij het ambtsgebed hebben. Toch is ons daarvan nog niets gebleken. Het gaat uiteindelijk toch vooral om respect.” De kwestie komt mogelijk in juni of anders in september aan de orde in de gemeenteraad.
Ook in Dirksland ontstond vorige maand ophef over het al dan niet handhaven van het ambtsgebed. In die gemeente zou burgemeester S. Stoop (SGP) een PvdA-raadslid dat weigert mee te doen aan het ambtsgebed door de burgemeester hebben gedwongen om te gaan staan tijdens het gebed of de zaal te verlaten. Stoop ontkent dat hij het raadslid heeft gedwongen mee te doen aan het ambtsgebed. „De man is vrijwillig buiten de vergaderzaal gebleven.” De PvdA in de Tweede Kamer heeft aan minister Remkes (Binnenlandse Zaken) vragen gesteld over de kwestie.