Economie

Russische zakenman redder van Arcelor

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische zakenman Aleksei Mordasjov was tot voor kort amper bekend in West-Europa. Daar komt verandering in door de fusie die zijn staalconcern Severstal aangaat met Arcelor, de grootste staalproducent van Europa.

29 May 2006 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 03:47

Arcelor kondigde vrijdag verrassend aan met Severstal te willen fuseren om de Indiase staalgroep Mittal Steel van zich af te houden. Liever een avontuur met de Russen en zelf een flinke vinger in de pap houden, dan overgeleverd worden aan de saneringsdrift van de Indiërs, zo lijkt het voornemen van de top van Arcelor te zijn.Mordasjovs invloed zal echter groot zijn met 32 procent van de aandelen in de nieuw te vormen groep. Zijn staalimperium werd in één klap gewaardeerd op 13 miljard euro.

De opkomst van Mordasjov vertoont veel gelijkenissen met die van Roman Abramovitsj, de oliebaron die met het opkopen van de Londense voetbalclub Chelsea naam heeft gemaakt in Europa.

Beiden zijn jong -Mordasjov is 40, Abramovitsj is 39- en hebben volop geprofiteerd van het wildwestkapitalisme na de val van de Sovjet-Unie.

Mordasjov, geboren in het ijzerertsrijke noorden van Rusland, kwam in 1988 als econoom bij Severstal te werken. Enkele jaren later wist hij de steun van topman Joeri Lipoetsjin te verwerven voor het opzetten van een investeringsmaatschappij, die naar later bleek gemakkelijk geld verdiende met het inkopen van goedkoop staal uit de eigen fabriek om dat vervolgens tegen marktprijzen duur te verkopen.

Mordasjov gebruikte het vergaarde kapitaal vervolgens om aandelen van Severstal, die in handen waren van werknemers, te kopen. Met deze strategie wist hij uiteindelijk Lipoetsjin ook te wippen. Vanaf 1996 was hij de alleenheerser binnen het bedrijf.

Mordasjov heeft deze gang van zaken nooit ontkend. Hij heeft echter altijd volgehouden zich buiten illegale praktijken te hebben gehouden. „We betaalden voor alles wat wij verwierven”, zo zei hij ooit tegen de Russische editie van het zakenblad Forbes.

In tegenstelling tot enkele andere rijke zakenmannen, onder wie Yukostopman Michail Chodorkovski, wist Mordasjov goede banden te onderhouden met president Poetin. Hij lobbyde zelfs stevig voor de Russische regering voor aansluiting van Rusland bij de Wereldhandelsorganisatie. Ook kocht hij vorig jaar een belang in een commercieel televisiestation, waardoor Poetin indirect zijn greep op de media verder verstevigde.

Met Arcelor had Mordasjov al contact. Vorige maand nog begonnen Severstal en Arcelor een gezamenlijke onderneming in de geboorteplaats van Mordasjov, Tsjerepovets, om staal te produceren. Toen kwamen ook geruchten op dat een andere Russische staalmagnaat, Vladimir Lisin, als redder van het pan-Europese staalconcern zou optreden. Uiteindelijk bleek Mordasjov de gelukkige.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer