Buitenland

Bom doodt 9 mensen in Bagdad

BAGDAD - Een aanslag met een autobom op een markt in het oosten van de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft vrijdag aan zeker negen mensen het leven gekost. Nog eens dertig mensen zijn gewond geraakt, aldus de politie.

Buitenlandredactie
26 May 2006 21:56Gewijzigd op 14 November 2020 03:47

De aanslag werd gepleegd aan het eind van de ochtend, wanneer het vooral op vrijdag druk is op de markt. Ook op een markt in het westen van Bagdad ontplofte een bom. Dertien burgers raakten gewond. Een derde bomaanslag in Bagdad verwondde drie Irakezen. In de noordelijke stad Kirkuk kwam een agent om bij nog een bomaanslag. Er vielen vier gewonden.Soennitische leiders gaven bevel alle soennitische moskeeën in Basra te sluiten en riepen imams op vrijdag niet voor te gaan in het gebed uit protest tegen de moord op de soennitische imam Wafiq al-Hamdani. Hij werd vrijdag doodgeschoten toen hij naar zijn moskee liep. Amerikaanse soldaten in Tikrit vonden veertien met kogels doorzeefde lichamen. Twee van de lichamen waren van kinderen.

De radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr drong er bij de nieuwe Iraakse regering op aan ervoor te zorgen dat de buitenlandse troepen zich terugtrekken. Hij beschuldigde de Verenigde Staten ervan de sektarische onenigheden, die vaak tot geweld leiden, aan te wakkeren.

De Britse premier Tony Blair riep gisteren op tot meer internationale steun voor Irak. „Dit kind van de democratie worstelt om geboren te worden”, zei Blair in een toespraak voor Georgetown University in Washington. „Als de Irakezen hun vertrouwen in democratie tonen door te stemmen, moeten wij dan niet tevens de onze tonen door hen te steunen?”

De oorlog in Irak is volgens Blair niet de oorzaak van het wereldwijde terrorisme, maar een symptoom. De oorzaak van terreur is een ideologie die is afgeleid van religieus extremisme. „Zij haten ons (het Westen, red.), en ze haten vooral gematigde moslims”, zei Blair. „De oorlog heeft de wereld verdeeld. De strijd van Irakezen voor democratie zou hem moeten verenigen.”

De elementen voor vrede tussen Israël en de Palestijnen zijn volgens Blair duidelijk: een Palestijnse staat en de erkenning van het bestaansrecht van Israël. Hij riep de regerende Hamas op de staat Israël te erkennen en zo de weg vrij te maken voor onderhandelingen.

Groot-Brittannië was de trouwste bondgenoot van de Verenigde Staten toen die in 2003 Irak binnenvielen.

Vrijdag was de laatste dag van Blairs bezoek aan Washington. Donderdag gaf hij op een persconferentie met de Amerikaanse president George Bush toe dat er fouten zijn gemaakt in de (aanloop naar) de oorlog in Irak, maar hij hield vol dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië er goed aan hebben gedaan het land binnen te vallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer