Economie

Bij New Tailor past een pak altijd

UTRECHT - Ze noemen zich gastheer, geen ondernemer of directeur. Samen runnen Hans van Goch en Roel Wolbrink New Tailor, een atelier waar mannen zich in alle rust een pak kunnen laten aanmeten. Scheve schouders of een holle rug zijn geen probleem, enige voorwaarde is een ruim budget.

Frank van de Beek
23 May 2006 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 03:47
UTRECHT – Kleren maken de man, maar aan standaard confectiepakken mankeert altijd wel iets, vinden Hans van Goch (r.) en Roel Wolbrink, eigenaren van New Tailor. „Eigenlijk heeft iedereen een maatpak nodig. Bijna niemand heeft bijvoorbeeld symmetrische
UTRECHT – Kleren maken de man, maar aan standaard confectiepakken mankeert altijd wel iets, vinden Hans van Goch (r.) en Roel Wolbrink, eigenaren van New Tailor. „Eigenlijk heeft iedereen een maatpak nodig. Bijna niemand heeft bijvoorbeeld symmetrische

Kleren maken de man, maar aan standaard confectiepakken mankeert altijd wel iets, vinden Van Goch (36) en Wolbrink (35). „Confectiepakken moeten iedereen passen, daarom worden ze ruimer gemaakt. Vervolgens zegt de verkoopster: „Het staat u prima”, maar dat is helemaal niet zo. Eigenlijk heeft iedereen een maatpak nodig. Bijna niemand heeft bijvoorbeeld symmetrische schouders.”Van Goch en Wolbrink kennen elkaar van de Hotelschool in Maastricht. Een studie bedrijfskunde zorgde voor de nodige financiële kennis. Na wat omzwervingen in het bedrijfsleven komen ze elkaar in 1997 weer tegen. Samen besluiten ze dan New Tailor te beginnen. „Op dat moment was er bijzonder weinig op het gebied van maatpakken. Alle kleermakers waren zo ongeveer gestopt”, vertelt Van Goch.

De pakken van New Tailor beginnen bij een prijs van 700 euro. De zogeheten ”bespoke” variant komt uit Engelse of Duitse ateliers, na opgave van de juiste maten. „We nemen tijdens het eerste bezoek ruim de tijd voor een gesprek. Reist iemand bijvoorbeeld veel of hoe groot is de garderobe: allemaal onderwerpen die aan de orde komen. Zelfs over knoopsgaten kunnen we een halfuur praten.”

De mensen van New Tailor leggen zelf de laatste hand aan het eindproduct. Pakken uit Polen vormen de tweede categorie, de zogeheten ”hand tailoring”. Handgemaakt en met Engelse snit komt de prijs uit tussen de 1250 en de 2000 euro. Ook hier heeft het opmeten in eigen huis plaats.

Wie echter de voorkeur geeft aan exclusiviteit, kiest voor een handgemaakt pak uit het atelier van New Tailor. „Nu wij sinds (is0(

1 maart een eigen kleermaker in dienst hebben, kan het oude ambacht in ere worden hersteld.”(is2m(

Een handgemaakt pak „op het lichaam” kost de kleermaker vijftig uur. Zo kan een jasje op 80 verschillende punten aangepast worden, een broek op 45 punten. Om over de stoffen nog maar te zwijgen. Met een assortiment van 10.000 verschillende soorten is de keus overweldigend. „Maar we laten niet alles zien. Dan worden mensen gek.”

Het goedkoopste lapje begint met een prijs van 250 euro. Uitzonderlijk is de stof van de guanashina, een klein geitje uit de Himalaya waarvan de buikharen worden gebruikt. Prijs: 1100 euro per strekkende meter, een gemiddeld pak vraagt 3,5 meter. Tel daarbij nog het arbeidsloon van 1750 euro. „We kunnen een pak nog duurder maken als we willen, maar daar zijn we de mensen niet naar.”

In een opwelling een pak meenemen uit de winkels in Utrecht of Amsterdam is niet mogelijk. Voor een maatpak uit eigen land geldt een wachttijd van vijf maanden. „We zijn op zoek naar nog drie extra kleermakers, maar die zijn moeilijk te vinden. Noodgedwongen moeten we zelf opleiden of mensen uit Duitsland werven.”

De klantenkring van New Tailor groeit. In 2005 gingen 875 pakken over de toonbank, voor dit jaar verwachten de eigenaren 1050 exemplaren aan de man te brengen. Zo’n 5 procent komt volledig uit eigen atelier. „We kijken rond in Den Bosch voor een extra winkel. Overigens is groei prima, maar we willen geen winkelketen worden.”

Modebeelden zijn grillig, al loopt Nederland altijd iets achter, legt Wolbrink uit. „Tien jaar geleden zagen we veel Duitse pakken, daarna kregen de Italianen de overhand. Nu komen de Engelsen eraan: ferm en strakker op het lichaam.” Vooral advocaten en bankmedewerkers lopen met deze pakken weg. „Zij zoeken zekerheid in hun pak, dat moet er onberispelijk uitzien.”

Van Goch relativeert de hoge prijzen. „Een Hugo Boss kost ook 600 euro. Toch is dat confectie. Voor 100 euro meer heb je bij ons een mooier en beter pak.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer