„Hells Angels niet serieus genomen”
AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse overheid heeft de Hells Angels veel te lang niet serieus genomen. Mede daardoor kon deze motorclub zich ontwikkelen tot de machtigste drugsorganisatie in Nederland.
Ook wisten de Nederlandse bikers zich door die laksheid een heel belangrijke internationale rol in de drugshandel te verwerven. Dit tot frustratie van opsporingsdiensten uit andere landen.Deze conclusie trekt de Canadese journalist William Marsden, die samen met zijn collega Julian Sher een boek over de inmiddels wereldwijd verspreide motorclub en „misdaadorganisatie” schreef. In ”Helse engelen” komen ook de meest recente ontwikkelingen bij de Nederlandse Angels aan bod. Marsden en Sher beschrijven onder meer de achtergronden van de drievoudige moord op leden van het voormalige Limburgse Hells Angelschapter de Nomads en het afzetten van de oprichter van de Hells Angels in Nederland, Big Willem.
„De Nederlandse overheid heeft door een terughoudende houding de criminele ontwikkeling van de Hells Angels zelf mogelijk gemaakt. De motorclub is onderschat en de pijlen van politie en justitie werden daarom met name gericht op de klassieke georganiseerde misdaad”, meent Marsden. „De Nederlandse opsporingsdiensten zijn hierop geregeld tevergeefs door hun buitenlandse collega’s aangesproken. In Nederland leverden de Angels geen problemen op, luidde het antwoord telkens.”
Dit is een fout die overigens ook veel ander landen in het verleden hebben gemaakt, stelt de auteur. Daardoor hebben de Hells Angels zich overal diep in de misdaad kunnen innestelen. In zijn eigen land, Canada, zag men het gevaar ook te laat in, vertelt Marsden. Dat leidde tussen 1994 en 2000 tot een oorlog tussen de Angels en een rivaliserende groep. Resultaat: meer dan 160 moorden.
„Bij ons voelden de Angels zich op een gegeven moment zo onaantastbaar dat ze de overheid begonnen aan te vallen. Ze vermoordden gevangenisbewaarders en stelden een moordlijst samen, waarop politici stonden. Ook schoten ze een journalist neer, die deze aanslag wel overleefde. Het ontwikkelde zich echt tot een soort terroristische organisatie.”
In Denemarken had men ook een groot probleem met de Hells Angels. Daar kreeg de politie echter gereedschap en een wettelijke basis om de motorbende aan te pakken. Marsden: „In Denemarken hebben ze vervolgens veel zaken opgelost. Met de juiste mogelijkheden voor politie en justitie is het dus mogelijk de Angels aan te pakken en het probleem in toom te houden. Op te lossen is het niet.”
Nederland moet volgens Marsden eenzelfde soort omslag proberen te maken als Denemarken en Canada. Hij twijfelt er niet aan dat de criminele activiteiten van de Nederlandse Angels doorgaan. „De Hells Angels in Nederland hebben een sleutelrol in de drugshandel. Nederland is de poort van Europa, ook voor drugs. Die is onder hun controle.” Een belangrijke aanwijzing daarvoor is dat grote criminelen in Nederland, zoals Willem Holleeder en de geliquideerde Sam Klepper, banden met de Angels hebben of hadden.
Nu er in het Nederlandse criminele milieu doden vallen, is de noodzaak de Hells Angels aan te pakken volgens Mardsen wel in Nederland doorgedrongen. Maar de politie heeft daarvoor ook middelen en tijd nodig. Dat is in andere landen gebleken.
Hells Angels
- „Motorclub uitgegroeid tot machtigste drugsorganisatie in Nederland.”
- „Overheid maakte criminele ontwikkeling club zelf mogelijk.”
- „Politie en justitie hebben gevaar Hells Angels onderschat.”