Binnenland

Aanleg Zeeuwse N57 van de baan

DEN HAAG - De verlenging van rijksweg N57 tussen Middelburg en Vrouwenpolder mag vooralsnog niet doorgaan. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Van onze correspondent
18 May 2006 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 03:46

Volgens de bestuursrechter kan de provincie niet aantonen dat de luchtkwaliteit in de Walcherse gemeente Veere blijft gegarandeerd. Zeeland moet nu bewijzen dat die niet wordt aangetast. De provincie drong erop aan om het nieuwe tracédeel toch goed te keuren, omdat het plan wel aan het luchtkwaliteitbesluit van 2005 zou voldoen.De N57 zou via het al bestaande tracé een belangrijke verbindingsweg worden tussen de A58 in Zeeland en de A15 bij Rotterdam. Door de aanleg zou het verkeersaanbod in de Zeeuwse hoofdstad zelf afnemen, maar de verkeersstroom in heel Walcheren zou juist toenemen.

Het oordeel van de Raad van State betreft alleen het gedeelte van de weg dat door de gemeente Veere loopt. Het traject op Middelburgs grondgebied was al goedgekeurd. Behalve dat er onvoldoende rekening was gehouden met de normen voor fijnstof, was er ook kritiek van de Raad van State op de gevolgen voor de windvang van molen de Hoop bij Serooskerke. Die zou worden verminderd vanwege een geplande hoge geluidswal. Alle overige bezwaren zijn door ’s lands hoogste beroepsinstantie ongegrond verklaard. De bezwaren waren ingediend door GroenLinks in Veere en het Platform N57.

Of de aanleg op Middelburgs grondgebied toch alvast van start gaat, durft de betrokken gedeputeerde A. Poppelaars nog niet te zeggen. „De projectleider Rijkswaterstaat beraadt zich daarop, omdat in principe geen werk wordt aanbesteed dat nog maar half vaststaat.” Het project loopt hoe dan ook veel vertraging op, want als opnieuw alle bezwaarprocedures doorlopen worden, kan er pas over „dik een jaar” groen licht zijn voor de aanleg van de rijksweg op Walcheren.

Gedeputeerde Poppelaars geeft desgevraagd aan „een beetje” rekening gehouden te hebben met de uitspraak. „We wisten dat dit risico aanwezig was, met name als het gaat om de eisen voor de luchtkwaliteit.” De regelgeving omtrent de fijnstofproblematiek eist een goede onderbouwing. „Aanvullend onderzoek om aan te tonen dat we onder de normen bleven, was naar het oordeel van de Raad van State te laat ingediend”, aldus de gedeputeerde.

Wat hem betreft is de vertraging slechts „een voorlopig succesje” voor bezwaarmakers zoals bezwaarmaker Vergroesen van Platform N57, tevens eigenaar van molen de Hoop bij Serooskerke. Volgens Poppelaars komt de weg er alsnog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer