Drinkwatersector zorgt voor watercoolers op scholen
DEN HAAG - De Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin) is van plan op zo veel mogelijk basis- en middelbare scholen moderne watercoolers te plaatsen. Vewin haakt daarmee aan bij het Convenant Overgewicht van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport (VWS).
Dat maakte de vereniging dinsdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers over 2005. Nederlanders groeien dicht en daar moet iets tegen gebeuren. Wie veel water drinkt, heeft minder trek in zoet en in eten. Bovendien kan water prima frisdranken vervangen als dorstlesser, zo is de filosofie.Vandaar dat de Vewin zich eerder deze week officieel aansloot bij de stuurgroep Convenant Overgewicht. Oud-politicus Rosenmöller is daarvan de voorzitter.
Na een geslaagde proef in de regio Rotterdam worden deze week de eerste vier coolers op middelbare scholen elders in het land uitgezet. Op dit moment zijn met 167 scholen contracten afgesloten om de apparaten te leveren. De tappunten geven naar keuze water met of zonder koolzuur. Een leerling die een flesje tapt, betaalt daarvoor een dubbeltje.
Onderzoek wijst uit dat scholieren voor drinkwater niet graag uitwijken naar de toiletten op het moment dat er ook een cooler in de school staat. „Dat water is koud en bevat bubbels. De loop naar het toilet om water te drinken, is niet gewild. En dat dubbeltje blijkt geen enkel bezwaar”, aldus Vewindirecteur T. Schmitz.
De kosten van het apparaat bedragen rond de 3000 euro per stuk. Dat geld hopen de waterbedrijven binnen drie jaar terug te verdienen met „SIRE-achtige reclames” op de beeldschermen die in de coolers zitten. „Reclamefilmpjes, roosterwijzigingen, desnoods clips van muziekzender TMF: als de leerlingen het maar cool gaan vinden om water te drinken.”
De tappunten zijn aangesloten op het leidingnet. Scholen betalen alleen de stroom voor de koeling en het getapte water, naar schatting een paar tientjes in de maand. „In Nederland heeft mineraalwater uit flessen weinig zin. Feitelijk is ons kraanwater schoner dan veel flessenwater”, aldus Schmitz.
Van de drinkwatermarkt voor consumptie bedienen de Vewinleden 92 procent, slechts 8 procent van het water dat wordt gedronken, komt uit een fles. „In veel landen om ons heen liggen die verhoudingen totaal anders: kijk eens rond in een Franse supermarkt.”
De gemiddelde drinkwaterprijs voor 2006 is in Nederland per 1000 liter (een kubieke meter) 1,53 euro. Daarvan is 1,20 euro voor het drinkwaterbedrijf voor zuivering en transport, de rest is belasting en btw.
Volgens Schmitz blijft de stijging van de waterprijs de laatste zeven jaar achter bij de inflatie. De vereniging zet in totaal voor 1,5 miljard euro per jaar om. Als enkele ophanden zijnde fusies zijn afgerond, resteren tien waterleidingbedrijven. Vitens (Midden-, Noord- en Oost-Nederland) is daarvan veruit het grootste.
Schmitz verwacht niet dat de waterprijs komende jaren sterk zal stijgen, „al moet voor innovatieve zuiveringstechnieken wel veel geld worden geïnvesteerd dat uiteindelijk moet worden terugverdiend.”
Sinds enige tijd is het leidingwater in heel Nederland chloorvrij. Bacteriën worden nu gedood met uv-stralingstechniek.
„Het Nederlandse drinkwater behoort tot het beste ter wereld, al zeven jaar achter elkaar zijn we de beste van Europa. Dat willen we graag zo houden.”
Dagelijks zorgen de bedrijven voor 3 miljard liter „zuiver en betrouwbaar” water.