Economie

„Wereld zit niet zomaar zonder gas”

SCHEVENINGEN - Shelltopman Jeroen van der Veer benadrukte dinsdag dat de wereld niet binnen afzienbare tijd zonder olie- en gasvoorraden komt te zitten. Het winnen van fossiele brandstoffen wordt wel steeds lastiger, zo hield hij de aandeelhouders van de Nederlands-Britse oliemaatschappij voor.

Redactie economie
17 May 2006 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 03:45

„Het merendeel van de makkelijk te produceren bronnen is inderdaad ook al in productie genomen”, vertelde Van der Veer. Hij deed zijn uitspraken op de eerste aandeelhoudersvergadering van Royal Dutch Shell, dat vorig jaar ontstond na de eenwording van Koninklijke Olie en het Britse Shell Transport & Trading.Britse aandeelhouders konden, tot ongenoegen van enkelen, vanuit Londen via een videoverbinding hun zegje doen.

Shell werkt al jaren aan het winnen van olie en gas uit bijvoorbeeld Canadese teerzanden. De hoge olieprijs maakt het rendabel om ook op onherbergzame plekken olie en gas te winnen, zoals op het Oost-Russische eiland Sachalin. „Dit vergt grotere investeringen.” Begin mei maakte Shell bekend dat het dit jaar 19 miljard dollar investeert. Van der Veer gaf aan dat het Sachalin-II-project, waarin Shell meerderheidsaandeelhouder is, nu voor 70 procent gereed is. De oliemaatschappij verwacht hier in 2008 olie en gas te winnen.

Sachalin kent tot nu toe vele tegenslagen, waardoor de geraamde kosten opliepen van 10 miljard naar 20 miljard dollar. Het olieconcern moest na kritiek van milieuorganisaties pijpleidingen verplaatsen om het leefgebied van de zeldzame grijze walvissen niet te verstoren. Van der Veer erkende dat Shell de zware werkomstandigheden in Sachalin heeft onderschat. „Maar het project blijft een aantrekkelijke investering.”

Voorafgaand en tijdens de aandeelhoudersvergadering werd binnen en buiten het Circustheater in Scheveningen luidruchtig geprotesteerd tegen de oliemaatschappij. Milieudefensie en Friends of the Earth wezen de Shellbestuurders en aandeelhouders op de milieuschade die de Nigeriaanse oliewinning volgens hen met zich meebrengt. Ook SP-parlementariër Van Bommel roerde zich: „Als affakkelen een olympische sport was, zou Shell een gouden medaille winnen.” Shell zegt in 2009 te stoppen met het affakkelen van gas in Nigeria.

Volgens de Amerikaanse regels heeft Shell een bewezen reserve van 11,5 miljard vaten. Verder meldde het Russische staatsenergieconcern Rosneft een stijging van zijn bewezen olie- en gasreserves. Vorig jaar stegen ze met meer dan 18 procent tot in totaal 18,94 miljard vaten (van 159 liter). Het concern heeft daarmee de op drie na grootste bewezen reserves ter wereld, na de Russische branchegenoten Gazprom en Lukoil en het Amerikaanse ExxonMobil. Rosneft wil later dit jaar een beursgang maken.

De cijfers zijn berekend aan de hand van de regels van de brancheorganisatie Society of Petroleum Engineers. Rosneft gaf aan dat vooral de bewezen gasreserves flink zijn toegenomen. Deze zijn meer dan verdrievoudigd tot ongeveer 711 miljard kubieke meter. Ook liet het concern weten dat de waarschijnlijke olie- en gasreserves zijn gestegen van 8,66 miljard tot 10,9 miljard vaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer