Binnenland

Tweede Kamer steunt adviezen tbs-rapport

DEN HAAG - De Tweede Kamer steunt in grote lijnen de voorstellen die een parlementaire commissie doet om het stelsel van terbeschikkingstelling (tbs) te verbeteren.

Redactie politiek
17 May 2006 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:45

Vooral het advies om tbs’ers na hun behandeling en proefverloven langer in de gaten te kunnen houden, kan rekenen op brede steun. Ook minister Donner van justitie is ingenomen met de aanbevelingen, zo bleek dinsdag uit de eerste reacties na verschijning van het rapport.De parlementaire commissie onder leiding van VVD-Kamerlid Visser wil het huidige tbs-systeem op enkele onderdelen wijzigen. Doel daarvan is de maatschappij beter te beschermen tegen psychisch zieke criminelen bij wie de kans groot is dat ze opnieuw in de fout gaan. Nu valt circa 20 procent na afloop van de behandeling terug in crimineel gedrag.

Op dit moment kunnen patiënten na behandeling en proefverloven maximaal drie jaar in de gaten worden gehouden. Die termijn moet naar negen jaar, zo staat in het advies. CDA, PvdA en LPF steunen dit voorstel. Ook minister Donner wil erover praten.

Verder staat de Kamer welwillend tegenover het voorstel om patiënten die zelf geen inzicht hebben in hun ziektebeeld, zoals psychotici, tijdens hun behandeling onder dwang medicijnen toe te dienen. De parlementaire commissie stelt wel als voorwaarde dat in alle tbs-klinieken op dit punt dezelfde regels gaan gelden.

Nog niet helemaal helder is hoe de Kamer staat tegenover het advies om de beoordeling van proefverloven niet langer in handen te leggen van de minister van Justitie, maar bij een aantal onafhankelijke deskundigen. De PvdA is er voor, maar de LPF niet.

Minister Donner waarschuwde dat de instelling van een commissie hem op afstand plaatst, waardoor er geen politieke controle meer is. Donner wil de besluitvorming in handen van de minister laten. Een commissie van deskundigen zou hem daarbij kunnen adviseren.

GGZ Nederland, de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg, pleitte na publicatie van het rapport voor honderden extra forensisch psychiatrische behandelplaatsen. Nu zijn dat er 300, het zouden er 800 moeten worden.

Van Marle, hoogleraar forensische psychiatrie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, typeerde het eindrapport als „een duidelijk compliment aan het tbs-stelsel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer