Binnenland

Tweede Kamer voor leerrechten student

DEN HAAG - Studenten krijgen vanaf volgend jaar leerrechten. Daarmee kunnen ze onderwijs ’kopen’. De Tweede Kamer heeft op onderdelen kritiek.

Redactie politiek
16 May 2006 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 03:45

Het idee van leerrechten is afkomstig van staatssecretaris Rutte van Onderwijs. Hij wil dat niet universiteiten en hogescholen centraal staan, maar studenten. Voordeel van de leerrechten is dat studenten gemakkelijk van studie kunnen wisselen. De Tweede Kamer gaat akkoord met invoering van ’studiebonnen’, zo bleek maandag tijdens een overleg in Den Haag.Rutte wil studenten voor een periode van zes jaar leerrechten geven. Zijn die op, dan moeten ze een hoger collegegeld betalen. Dat kan oplopen tot 9000 euro per jaar.

CDA en PvdA vinden dat het plan onvoldoende flexibel is en willen dat studenten nog gemakkelijker van studie moeten kunnen wisselen. Rutte wil dat studenten hun leerrecht per halfjaar inzetten bij een onderwijsinstelling. Christendemocraten en sociaaldemocraten, die samen een meerderheid in de Kamer hebben, eisen dat studenten hun leerrechten per maand kunnen inzetten.

Rutte heeft geen principiële bezwaren tegen het voorstel van CDA en PvdA. Hij sprak van een „charmante versoepeling.” Wel kost de verandering de overheid extra geld. Verder zal het leiden tot meer bureaucratie bij de onderwijsinstellingen en maakt het de kans op geknoei door studenten iets groter, zo waarschuwde de bewindsman.

De VVD voelt niets voor het CDA/PvdA-plan. Het liberale kamerlid Visser vindt dat studenten alleen in het eerste studiejaar gemakkelijker van studie mogen veranderen.

PvdA-Kamerlid Tichelaar maakt zich zorgen over het geringe draagvlak voor de plannen. Studenten zijn tegen, omdat ze invoering van leerrechten zien als een bezuiniging. Universiteiten en hogescholen vrezen voor hogere administratieve lasten. Ook de Onderwijsraad en de Raad van State hebben kritiek.

Rutte deelt die kritiek niet. Hij denkt dat zijn plan leidt tot beter onderwijs en tot meer flexibiliteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer