Heerlen bereikt warm water in mijnwaterproject
HEERLEN (ANP) – Het mijnwaterproject in Heerlen heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Na zestig dagen boren is een mijngang met warm water bereikt op zevenhonderd meter diepte, meldde de gemeente Heerlen maandag. Het warme water moet in Heerlen woningen en bedrijven gaan verwarmen.
Deze boring vereiste grote precisie, omdat de onder Hoensbroek gelegen mijngang slechts 2,80 meter breed is en bovendien gestut wordt door veertien centimeter dikke stalen balken. Over twee weken hopen de boorlieden een even diepe mijngang onder Heerlerheide Centrum aan te boren. Het project kost twintig miljoen euro en geldt als Europees pilotproject.Als de tweede boring ook succesvol is, onderzoeken technici hoeveel warm water in de gangen is, hoe warm het is en hoe verontreinigd het is. Daarna worden er boringen verricht naar hogergelegen gangen, op 250 en 450 meter diepte met relatief koud water. In de zomer kan dit koude water gebruikt worden om warmte te onttrekken aan de woningen en bedrijven en als een soort airco dienen.
Het raken van de mijngang onder de wijk Hoensbroek in Heerlen maakt een einde aan diverse onzekerheden. „Onbekend was namelijk wat de boor op de lange weg naar beneden allemaal tegen zou komen", aldus een woordvoerster van de gemeente. „Het boorgat kon instorten, wat ook gebeurde, en het is bekend dat in de gemijnde peilers nog allerlei achtergelaten materialen, zoals stalen platen, zouden kunnen liggen".
De boring maakt onderdeel uit van het Europese Minewaterproject. Heerlen loopt daarin voorop. Heerlen moet laten zien of het op Europese schaal haalbaar is hele wijken te warmen en te koelen met behulp van mijnwater. Voor Heerlen past het project goed bij het streven zich te richten op nieuwe energie. Vanwege de grote waarde van het Mijnwaterproject voor alle voormalige mijngebieden in Europa, wordt het project gesteund door het Interreg IIIB–programma van de Europese Unie.