„Hamasfactie erkent wellicht staat Israël”
RAMALLAH (AP) - De radicale Palestijnse Hamas zou bereid een ontwerpprogramma te accepteren dat voorziet in een Palestijnse staat naast Israël, heeft een Hamasfunctionaris vrijdag op voorwaarde van anonimiteit gezegd.
Het zou betekenen dat Israël impliciet door Hamas erkend wordt - een enorme beleidswijziging voor een organisatie die momenteel de vernietiging van de Joodse staat nastreeft.In het ontwerpprogramma wordt gepleit voor de stichting van een Palestijnse staat die wordt gevormd door alle gebieden die in 1967 door Israël werden bezet. Dat zijn de Westoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. De Palestijnse premier Ismail Haniyah van Hamas zei vrijdag dat het gaat om een belangrijk voorstel, dat echter wel meer bestudering behoeft.
Het ontwerpprogramma zal net als een aantal andere voorstellen later deze maand op een conferentie van Palestijnse facties worden besproken, aldus Haniyah.
Het document is opgesteld door Fatahleider Marwan Barghouti en Abdel Khaleq Natche van Hamas, die beiden in de Hadarimgevangenis in Israël zitten.
Het is de vraag of met name radicale leiders van Hamas in het buitenland, waarvan Khaled Mashaal de belangrijkste is, er uiteindelijk mee zullen instemmen. Mashaal, de politiek leider van Hamas, zei donderdag op een bijeenkomst in Qatar dat Hamas en Fatah moeten samenwerken en gezamenlijk moeten vechten tegen Israël in plaats van onderling strijd te leveren. Mashaals uitlatingen lijken dus op een vroegtijdig einde van het voorstel te wijzen.
„Ik roep alle Palestijnen op om uit naam van Allah je eigen bloed te sparen en de wapens op de borst van de vijand te richten”, zei Mashaal, die tevens de Arabische wereld heeft opgeroepen „wapens, geld en manschappen” naar de Palestijnse gebieden te sturen voor de strijd tegen Israël.
Vrijdag kwamen ongeveer 5000 Hamasaanhangers bijeen op de Westelijke Jordaanoever om geld in te zamelen voor de regering en hun ongenoegen te uiten over de westerse boycot. Nu de geldkraan is dichtgedraaid verkeren de Palestijnen in een economische en humanitaire crisis. Om de ergste nood te lenigen werd deze week echter besloten toch weer geld beschikbaar te stellen voor hulp aan de Palestijnen, zonder dat de Hamasregering daarvan profiteert.
De spanningen tussen Fatah en de Hamas zijn opgelopen sinds de Hamas begin dit jaar de Palestijnse parlementsverkiezingen won en aan de macht kwam. Abbas, die vorig jaar tot president werd gekozen, is in een machtsstrijd met de Hamasregering verwikkeld. Deze week dagen zijn in de Palestijnse gebieden ook verscheidene vuurgevechten uitgebroken tussen beide partijen, waarbij drie doden zijn gevallen.
Israël heeft gezegd dat als de Palestijnen niet binnen een half jaar plaatsnemen achter de onderhandelingstafel, het zelf de definitieve grenzen van het land vast zal stellen. Israël weigert vooralsnog te onderhandelen met de Hamas, die tientallen aanslagen pleegde op Israëlische doelen.