Nederland stuurt Suriname experts
DEN HAAG - Behalve 1 miljoen euro stuurt Nederland ook zeven experts naar Suriname om hulp te bieden in de door overstromingen getroffen gebieden.
Volgens minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking is het geld bestemd voor aanschaf van onder meer levensmiddelen en medicijnen. De bijdrage van Nederland komt via de Verenigde Naties in het Surinaamse noodgebied terecht.Onder de experts zijn mensen die verstand hebben van ziekten en epidemieën, deskundigen op het gebied van watermanagement bij overstromingen en mensen die verstand hebben van evacuaties. Het team vertrekt zondag en blijft in elk geval twee weken in Suriname.
Van Ardenne gaf vrijdag aan het niet verstandig te vinden als Nederlandse burgers zelf goederen naar Suriname gaan sturen. „Het is indrukwekkend hoe Nederlanders zich betrokken voelen bij de ramp in Suriname. Overal worden hulpgoederen ingezameld. Maar niet altijd zijn die bruikbaar en nodig. Het oversturen is kostbaar”, aldus de bewindsvrouw.
Geld daarentegen is „goed te gebruiken”, zegt Van Ardenne, die erop wijst dat de Verenigde Naties alle hulp coördineren.
De gemeente Den Haag geeft 150.000 euro, Rotterdam en Amsterdam gaven eerder ieder al 250.000 euro. De KLM stelt 50 tickets ter beschikking voor hulpverleners, alsmede 25 ton vrachtcapaciteit. Het Nederlandse Rode Kruis heeft 300.000 euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan het door overstroming getroffen Suriname. Dat liet de organisatie vrijdag weten.
De Surinaamse president Ronald Venetiaan heeft vrijdag een bezoek gebracht aan het door overstromingen getroffen gebied om morele steun te betuigen aan de bewoners. Hij ging naar de dorpen Djumu, Asidonhopo en Semoisi in het gebied rond de bovenloop van de Surinamerivier.
Minister Felisie, coördinator van het crisisteam van de regering, toonde zich in Djumu voorzichtig opgelucht dat het water in deze regio zich heeft teruggetrokken. Zaterdag gaan de president en het crisisteam naar het zuidoostelijk deel van het rampgebied, de bovenloop van de Marowijnerivier. In het parlement zei Venetiaan donderdagavond dat de kosten voor de hulpactie Operatie Falawatra ruw geschat op meer dan 70 miljoen SRD (23 miljoen euro) neerkomen. De kosten zullen in de volgende fase zeker oplopen, als de gebieden weer opgebouwd moeten worden.
„Slechts een schijntje” van de ruwe begroting is volgens Venetiaan binnen. Nog geen 15 procent van de internationale toezeggingen was op het moment van zijn toespraak ontvangen. Nationaal komen steeds meer hulpacties op gang om via donaties aan het coördinatiecentrum in Paramaribo de noden van de getroffen bewoners in het rampgebied te lenigen.
De hevige regenval in Suriname die de overstroming in het land veroorzaakt is geen gevolg van het veranderende klimaat door menselijk toedoen of door El Nino, zo stelde het KNMI vrijdag. Waarschijnlijk zijn natuurlijke factoren die invloed hebben op het klimaat de oorzaak. „De historische neerslagreeksen van Suriname voor de maand mei blijken geen duidelijke relatie te hebben met de temperatuur van het zeewater”, aldus het weerinstituut. „Ook met El Nino blijkt er geen duidelijk verband te zijn. Klimaatmodellen geven voor Suriname geen eenduidig beeld van de effecten van het veranderende klimaat op de neerslag in de maand mei. Het lijkt er daarom op dat de extreme neerslag een uiting is van de grote natuurlijke veranderlijkheid van het klimaat.”
Volgens woordvoerder Harry Geurts gaat het om een „grillig en moeilijk te voorspellen verschijnsel”, dat zich eens in de zoveel tijd kan voordoen.
Het KNMI weet nog niet hoeveel neerslag er de afgelopen periode in de regentijd is gevallen. Geurts: „In Nederland kunnen we door ons uitgebreide netwerk al binnen enkele uren na een regenbui zien hoeveel er naar beneden is gekomen. In Suriname is echter sprake van een heel andere infrastructuur waardoor het nog enige tijd kan duren voordat alle gegevens bekend zijn.”