Binnenland

OM: Drugskoeriers snel terugsturen

Buitenlandse koeriers die drugs Nederland binnensmokkelen, moeten zonder berechting „per kerende post” terug naar het land van herkomst. De huidige politieke keuze om iedereen vast te zetten, is niet meer haalbaar. Als alle koeriers gevangen worden gehouden, loopt het justitiële systeem vast.

Binnenlandredactie
10 July 2002 16:03Gewijzigd op 13 November 2020 23:41
DEN HAAG - Procureur-generaal mr. J. L. de Wijkerslooth (r.) en zijn collega’s mr. J. A. Blok (l.) en mr. J. A. Hulsenbek (m.) tijdens de presentatie van het jaarverslag van het openbaar ministerie woensdag. Het OM wil drugskoeriers direct het land uit ze
DEN HAAG - Procureur-generaal mr. J. L. de Wijkerslooth (r.) en zijn collega’s mr. J. A. Blok (l.) en mr. J. A. Hulsenbek (m.) tijdens de presentatie van het jaarverslag van het openbaar ministerie woensdag. Het OM wil drugskoeriers direct het land uit ze

Dit zei voorzitter J. de Wijkerslooth van het college van procureurs-generaal woensdagmiddag bij de presentatie van het jaarverslag van het openbaar ministerie.

Zijn uitlatingen kwamen hem later op de dag op stevige kritiek van het CDA te staan. In de plannen van formateur Balkenende levert deze partij de nieuwe minister van Justitie.

Volgens de baas van het OM in Nederland blijft het voor drugsbendes lucratief om bolletjesslikkers in te zetten, ondanks de huidige noodmaatregelen van Korthals. „We pakken er dertig tot veertig per week. Maar we redden het niet, want ze blijven komen.”

Op allerlei plaatsen in het land, onder andere in Soesterberg, worden onderschepte koeriers vastgehouden. „De vraag is hoelang we nog op deze weg verder moeten gaan. Duizend cellen erbij of tweeduizend?” Volgens De Wijkerslooth blijven er nu in Haarlem vanwege de drugskoeriers heel veel zaken liggen op het gebied van veiligheid. Als voorbeelden noemde hij autokraken en woninginbraken.

En dat terwijl justitie toch al onder zware spanning staat. Het OM kreeg vorig jaar ruim 237.000 zaken binnen. Het aantal zaken dat nog niet voor de rechter is gebracht, nam toe met 4 procent in vergelijking met 2000. Ruim 1400 zaken liggen al zo lang op behandeling te wachten dat zij verjaren of dreigen te verjaren.

De Wijkerslooth roept de politiek op om voor de politie en het OM „duidelijke keuzes” te maken. „Het moet voor de burger glashelder zijn welke zaken prioriteit hebben.” De ongebreidelde jacht op drugskoeriers, onder wie bolletjesslikkers, kost enorm veel inspanning. „We watertrappelen nu en gaan langzaam kopje onder. Als we het voor de Nederlandse burger veiliger willen maken, schieten we niets op met de aanhouding van bolletjesslikkers”, stelt De Wijkerslooth. „De burger klaagt er juist over dat er niets wordt gedaan met zijn aangifte.”

De oplossing om de problemen met bolletjesslikkers weg te werken, is volgens De Wijkerslooth om alle koeriers in de kraag te vatten en alle drugs af te pakken. „Buitenlanders gaan per kerende post en met een stempel in hun paspoort terug naar hun geboorteland. Ook krijgen ze een dagvaarding mee, zodat ze bij verstek kunnen worden veroordeeld”, stelt hij voor. Komt de bolletjesslikker ooit weer terug, dan wacht hem een warm onthaal. „Dan stoppen we ze dieper weg in de kerkers dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden.”

Het idee van De Wijkerslooth staat haaks op het huidige beleid van minister Korthals van Justitie. In opdracht van de Tweede Kamer worden nu alle drugskoeriers opgepakt en in afwachting van hun berechting opgesloten.

Het CDA-kamerlid Eurlings noemt de ideeën van De Wijkerslooth „een volstrekt verkeerde richting.” „Dit is absoluut niet het toekomstige beleid. Ik ben dan ook zeer ontevreden over deze uitspraak.” Volgens Eurlings geeft het OM de koeriers geen straf. „Integendeel, je beloont ze juist. Ze krijgen immers een ticket om terug naar huis te vliegen.”

Volgens het CDA moet er een einde komen aan de doorgeslagen gedoogcultuur. „Het kan niet zo zijn dat iemand die te snel rijdt een boete krijgt, terwijl een drugskoerier naar huis wordt gestuurd. De Nederlandse bevolking zou daar zeer verontwaardigd over zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer