Wellink schuwt politieke thema’s niet
AMSTERDAM - President Wellink van De Nederlandsche Bank deinst er niet voor terug zijn mening te geven over politiek gevoelige thema’s. Zo vindt hij een geleidelijke fiscalisering van de ouderdomswet AOW het overwegen waard en moet het volgende kabinet een volledige afschaffing van de hypotheekrenteaftrek in gang zetten.
Wellink deed zijn uitspraken donderdag tijdens en na de presentatie van het jaarverslag van DNB.Wellink waarschuwt dat er voldoende mankracht op de arbeidsmarkt beschikbaar moet zijn om de gevolgen van schaarste te voorkomen. Om die reden bepleit de toezichthouder het overwegen van een geleidelijke fiscalisering van de AOW. Samen met een verhoging van de pensioenleeftijd kan dat helpen om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen.
Wellink blijkt er een andere mening op na te houden dan het CDA, de partij waarvan hij een prominent lid is. Het CDA is tegen fiscalisering van de AOW. Fiscalisering houdt in dat de oudedagsvoorziening niet langer uit premies wordt betaald, maar uit belastingopbrengsten. Dat betekent dat rijkere 65-plussers ook moeten meebetalen aan de AOW. Nu hoeven zij dat nog niet.
Tweede Kamerlid De Vries van de VVD reageert met verbazing en afkeuring op de uitspraken van Wellink. „Het is opvallend om te zien hoe hij steeds weer met nivellerende voorstellen komt. Eerste wilde hij de aftrek van de hypotheekrente beperken en nu wil hij fiscalisering van de AOW. Hij hobbelt achter Wouter Bos aan.”
De Vries vindt het „niet de taak van de baas van DNB” om politieke uitspraken te doen. En volgens haar komt Wellink dan ook nog met de verkeerde voorstellen. „Over het verminderen van de staatsschuld of het verlagen van de collectieve uitgaven hoor ik hem niet.”
De VVD is van mening dat een verlaging van de staatsschuld, in combinatie met een grotere arbeidsdeelname, voldoende soelaas biedt om de AOW op termijn betaalbaar te houden. Dat is ook het standpunt van de CDA-fractie.
CDA-Tweede Kamerlid Verburg zegt in een reactie dat fiscalisering van de AOW niet nodig is, doordat andere maatregelen zijn getroffen om de problemen rond de vergrijzing het hoofd te bieden. Zij ziet in recente cijfers van het CBS het bewijs dat het beleid om meer mensen betaald werk te laten verrichten succes heeft. Er is een toename van betaald werk te zien in de leeftijdsgroep van 50 tot 65 jaar, en volgens Verburg is het van belang om op die weg door te gaan.
Wellink geeft verder het volgende kabinet het advies om een volledige afschaffing van de hypotheekrente in gang te zetten. Dat moet binnen een tijdsbestek van vijftien tot dertig jaar zijn beslag krijgen. De opbrengst moet als compensatie naar de burger.
Het voorstel van PvdA-leider Bos om de aftrek af te toppen op 42 procent gaat Wellink nog niet ver genoeg. „Het is allemaal in de marge wat er nu gebeurt. Het fundamentele probleem wordt niet aangepakt. Het issue is dat tot geleidelijke afschaffing over een langere termijn moet worden besloten”, betoogt hij in een interview met Het Financieele Dagblad.
De afschaffing moet en kan zonder verstoring van de huizenmarkt, aldus de DNB-voorman. Volgens de topman maken steeds meer mensen oneigenlijk gebruik van de hypotheekrenteaftrek. Steeds meer organisaties pleiten voor een afschaf van de fiscale maatregel. De aftrek kost de fiscus nu jaarlijks bijna 12 miljard euro.