Hulpverlening Suriname komt op gang
PARAMARIBO/AMSTERDAM (ANP) – In de watersnoodgebieden in Suriname is de hulpverlening op gang gekomen. Ook in Nederland zetten steeds meer organisaties en personen zich in voor de oud–kolonie, waar door extreme regenval rivieren buiten hun oevers traden. Grote gebieden staan blank.
De eerste zendingen hulpgoederen zijn dinsdag naar het rampgebied in het Surinaamse achterland gevlogen. Gecharterde vliegtuigen van particuliere bedrijven brachten onder andere flessen water, rijst en voeding in blik naar het Boven–Surinamegebied. Samen met de regio Boven Marowijne geldt het als het zwaarst getroffen gebied. Tientallen dorpen staan onder water. Naar schatting 20.000 tot 25.000 personen verloren huis en haard.Er vindt nog geen evacuatie plaats van bewoners uit de rampgebieden, aldus minister M. Felisie. Hij is coördinator van het crisisteam van de regering.
Bewoners van dorpen die door wateroverlast zijn geteisterd, hebben uit eigen beweging hoger gelegen gebieden opgezocht. „Als dat niet meer mogelijk is en er isolatie dreigt, dan kan er sprake zijn van evacuatie", aldus Felisie.
Hij gaf toe dat meldingen over wateroverlast in het begin zijn onderschat. Zondag oriënteerde een overheidsteam zich in de gebieden. Felisie zegt dat de bewoners van het binnenland er zelf ook niet op voorbereid waren dat het water in de rivieren langs hun dorpen zo snel zou stijgen.
In Nederland openden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) dinsdag gironummer 797 om geld te werven voor de slachtoffers van de watersnood. De directeuren van de SHO lanceerden ook een hulpactie onder de naam Samen Voor Suriname.
Particuliere organisaties zijn bezig de exacte behoeften van de bevolking en de mogelijkheden voor het verlenen van hulp in kaart te brengen. De komende dagen zullen de omvang van de ramp en de hulpbehoeften duidelijker worden.
De gezamenlijke publieke omroepen zenden zondag 14 mei een extra programma uit naar aanleiding van de watersnoodramp in Suriname. In de uitzending gaan de publieke omroepen tussen 20.30 en 22.30 uur via Nederland 2 in op de actuele situatie ter plaatse.
Een aantal Surinamers in Amsterdam heeft zelf een actie opgezet om geld in te zamelen voor de slachtoffers in hun land van herkomst. Via een mail–actie en de lokale radiozender Tamara roepen de initiatiefnemers op een bijdrage te storten op een speciaal gironummer. Dat de overstroming in Suriname onder de Nederlandse Surinamers leeft, staat buiten kijf volgens de voorzitter van de Stichting Surinaamse Vrouwen Bijlmer. „Iedereen vindt het heel erg, want we dachten altijd dat Suriname een gezegend land was. Nu zien we dat het daar ook kan gebeuren".
De gemeente Amsterdam liet weten dat het college van burgemeester en wethouders 250.000 euro beschikbaar stelt voor Suriname. Rotterdam nam het principebesluit om eveneens 250.000 euro beschikbaar te stellen voor wederopbouw van gebieden in Suriname. De Nederlandse regering bood maandag al hulp aan.
De Surinaamse president Venetiaan riep de door overstromingen geteisterde regio’s in het zuiden en zuidoosten van het land officieel uit tot rampgebied. Het is voor het eerst in de recente geschiedenis van het Zuid–Amerikaanse land dat natuurgeweld ertoe heeft geleid dat een bepaald gebied tot rampgebied is verklaard.
Venetiaan riep via de nationale televisie het volk op solidariteit te betonen en alle mogelijke middelen bij te dragen om de ramp te bestrijden. Door de watersnood kwamen zeker drie peuters om het leven.
Volgens de meteorologische dienst houdt de extreme regenval de komende dagen aan. Ook het kustgebied van Suriname zal met zware regens te kampen krijgen.