Servië arresteert helpers Mladic
BELGRADO - De Servische autoriteiten hebben sinds woensdag vijf personen gearresteerd die de van oorlogsmisdaden verdachte ex-legerleider Ratko Mladic zouden hebben geholpen.
Mladic, die door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag is aangeklaagd vanwege volkerenmoord in de Bosnische oorlog in 1992-1995, vond bij sommigen van hen nog tot enkele dagen geleden een onderkomen, meldde de Servische krant Press vrijdag.Het dagblad baseerde zich op een verklaring van een rechtbank in de Servische hoofdstad Belgrado. Andere media meldden op basis van bronnen bij justitie de arrestatie van een voormalige Bosnisch-Servische officier, Marko Lugonja.
De Servische Radicale Partij (SRS) van ultranationalist Vojislav Seselj meldde de aanhouding van een van haar leden, Branislav Djokic. Ook is er bij Djokic huiszoeking verricht en zijn er telefoonlijsten in beslag genomen.
Volgens Servische media zeggen de Servische autoriteiten inmiddels te weten waar Mladic zich tot eind 2005 in het land schuilhield. Toen raakte Belgrado het spoor kwijt, aldus de Servische minister van Economische Zaken, Bubalo.
Gisteren deed een speciale eenheid van de Servische politie invallen in enkele appartementen in Belgrado, op zoek naar sporen van Mladic. Ook het huis van zijn zoon, Darko Mladic, werd doorzocht. In verband met de invallen werd een hele wijk afgesloten. Dat heeft de Servische staatstelevisie gemeld. Of het onderzoek iets heeft opgeleverd was niet bekend.
Eerder deze week zei de hoofdaanklager Carla Del Ponte van het Haagse VN-tribunaal dat Mladic elke dag van flat wisselde.
De Europese Unie heeft de onderhandelingen over de toetreding van Servië-Montenegro tot de Unie deze week opgeschort, omdat Belgrado een ultimatum voor de gevangenneming en uitlevering van Mladic op 30 april heeft laten verstrijken.
Het opschorten op woensdag van de samenwerkingsgesprekken met Servië kan nadelig zijn voor de verzelfstandiging van Kosovo. Dat verwacht Europarlementslid en Balkanspecialist Joost Lagendijk (GroenLinks).
„Servië wil de provincie Kosovo loslaten in ruil voor toetreding tot de Europese Unie. Als dat perspectief verdwijnt, moeten we de gevolgen afwachten”, zei Lagendijk vrijdag. De Verenigde Naties, EU en Servië onderhandelen momenteel over een zelfstandige status voor Kosovo.
Lagendijk steunt desondanks wel het opschorten van onderhandelingen over een stabilisatie- en associatieakkoord met Servië. Dat gebeurde omdat Servië Ratko Mladic nog steeds niet heeft uitgeleverd. Mladic is verdacht van de grootste oorlogsmisdaden sinds 1945, waaronder de moord op 8000 moslims in Srebrenica.
Lagendijk voorziet geen effecten voor het referendum over afscheiding van Montenegro, een andere Servisch gebied.