EU overweegt steun aan president Abbas
JERUZALEM - De Europese Commissie overweegt financiële steun te sturen naar de Palestijnse president Mahmud Abbas voor gezondheidszorg en onderwijs om zo de Hamasregering buitenspel te zetten. Dat heeft de Israëlische krant Ha’aretz vrijdag gemeld.
De EC liet weten naar manieren te zoeken om het Palestijnse volk te helpen, dat lijdt onder de weigering van veel landen om contact te onderhouden met de Hamasregering. Mogelijk wordt de rol van Abbas bij de verdeling van de steun belangrijker, aldus de EC. Een beslissing over de hulp wordt deze maand verwacht.In steden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook betoonden vrijdag duizenden Palestijnen hun steun aan de onder druk staande Hamasregering, die nauwelijks kan functioneren vanwege de economische boycot door het Westen. In Ramallah, waar Hamas onder zijn aanhangers collecteerde, gaven vrouwen hun kettingen en ringen op. Een Saudische zakenman doneerde zo’n 3 miljoen euro, maakte premier Ismail Haniyeh bekend.
Hamasleiders riepen Arabieren en moslims op de producten uit landen die geen steun meer geven nu Hamas aan de macht is, links te laten liggen.
Het Westen heeft honderden miljoen euro’s directe steun aan de Palestijnse Autoriteit ingehouden en eist dat Hamas Israël erkent en het geweld afzweert. Hamas is momenteel niet in staat om de salarissen van 165.000 ambtenaren uit te betalen.
De Verenigde Staten zijn de drijvende kracht achter de boycot van Hamas. Banken zijn onder druk gezet om donaties vanuit de Arabische en islamitische wereld niet over te maken naar Hamas.
Bij een Israëlische luchtaanval op een trainingskamp van de Palestijnse Volksverzetscomités in Gaza-stad zijn gisteren zeker vijf Palestijnen gedood. Dat hebben Palestijnse veiligheidsfunctionarissen en ziekenhuismedewerkers gezegd.
Het Israëlische leger heeft bevestigd de luchtaanval te hebben uitgevoerd. In een verklaring zei het leger door te zullen gaan met het opsporen van iedereen die betrokken is bij terrorisme.
Abu Mujahid, een lid van de Volksverzetscomités, zei dat het Israëlische leger drie raketten heeft afgevuurd op een veld waar zijn medestanders aan het trainen waren. Hij beloofde dat de Volksverzetscomités snel wraak zullen nemen.
Op de Westelijke Jordaanoever schoten Israëlische militairen vrijdag een Palestijnse stenengooier dood. Dat meldde de Palestijnse politie. De 19-jarige jongen bekogelde samen met anderen de militairen toen zij in de stad Nablus een gezochte Palestijn wilden arresteren. Vier andere stenengooiers raakten gewond. Na de arrestatie heeft het leger zich weer teruggetrokken.
President Abbas heeft de Israëlische premier Olmert vrijdag in een telefoongesprek gelukgewenst met de installatie van zijn regering en hem gevraagd het vredesproces te hervatten. Dat heeft de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat meegedeeld.
Volgens Erekat heeft Olmert zich bereid verklaard met Abbas te gaan praten na zijn bezoek later deze maand aan Washington, maar is er geen datum vastgesteld.
Een woordvoerder van Olmert stelt dat er echter geen onderhandelingen plaats zullen vinden met de Palestijnen zolang Hamas het geweld tegen de Joodse staat niet afzweert.
De Zweedse regering heeft zware kritiek te verduren gekregen van Israël en Frankrijk omdat zij een visum heeft verstrekt aan Hamasminister Atef Adwan van Vluchtelingenzaken. In het kader van het Schengenverdrag geeft dit visum Adwan de mogelijkheid om zich vrijelijk naar andere landen te begeven.
Omdat Hamas op de lijst van terreurorganisaties staat is het beleid van de Europese Unie erop gericht Hamas zo veel mogelijk op afstand te houden. Het verstrekken van inreisvisa aan Hamasleden is met dat beleid in strijd, menen velen. Israël liet weten dat op deze wijze legitimiteit wordt verleend aan een regering die weigert het geweld tegen de Joodse staat af te zweren en het bestaansrecht van deze staat niet eens erkent. Frankrijk heeft onlangs visa aan Hamasleden geweigerd en heeft gezegd dat Zweden hetzelfde had moeten doen.
De Zweedse premier Goran Persson verdedigde de beslissing van zijn regering vrijdag. Hij zei dat alle vijftien Schengenlanden op de hoogte waren gesteld dat Adwan een visumaanvraag had ingediend en dat geen van hen bezwaren had geuit. Volgens de Franse ambassade in Stockholm hebben de Zweden verzuimd duidelijk aan te geven dat het bij de visumaanvraag om een kopstuk van Hamas ging.