Buitenland

Rebellen Nepal gaan akkoord met vredesoverleg

KATHMANDU - De maoïstische rebellen in Nepal hebben vrijdag het aanbod van de regering voor vredesbesprekingen geaccepteerd. Rebellenleider Prachanda liet in een e-mail aan verscheidene media weten dat de rebellen het aanbod beschouwen als een positieve stap.

Buitenlandredactie
5 May 2006 12:15Gewijzigd op 14 November 2020 03:43

De acceptatie kan het einde inluiden van de tien jaar oude opstand van de maoïsten, die aan ruim 13.000 mensen het leven heeft gekost.Het nieuwe Nepalese kabinet van premier Girija Prasad Koirala kondigde woensdag een staakt-het-vuren af en riep de rebellen op tot deelname aan vredesoverleg. De regering liet tegelijkertijd alle met terrorisme verbonden aanklachten tegen de rebellen vallen en beloofde hun de beweging niet langer aan te duiden als een terroristische organisatie. De maoïsten kondigden vorige week een eenzijdig bestand af.

De Noorse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Erik Solheim, die als bemiddelaar betrokken is bij het vredesproces in Sri Lanka, zei dat de internationale gemeenschap bereid is Nepal te helpen. Solheim rondde vrijdag een driedaags bezoek aan Nepal af. De algemeen secretaris van de Communistische Partij van Nepal, Madhav Kumar Nepal, zei dat Nepal geen bemiddeling nodig heeft. „Maar wij hebben de internationale gemeenschap wel nodig om toe te zien op het staakt-het-vuren.”

De maoïsten proberen al sinds 1996 de monarchie ten val te brengen. Koning Gyanendra, die volgens de grondwet al veel zeggenschap heeft over onder meer de strijdkrachten, trok vorig jaar alle macht naar zich toe om de opstand beter te kunnen bestrijden. Na dagen van hevige straatprotesten maakte hij vorige week echter een voorzichtig begin met het herstel van de democratie.

De vorst liet voor het eerst sinds 2002 het parlement weer bijeenkomen en benoemde eerder deze week een interim-regering onder leiding van de 84-jarige premier Koirala. Het parlement sprak zich direct uit voor het houden van verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering. Dat orgaan moet een nieuwe constitutie opstellen die de macht van de koning beperkt.

Een stembusgang heeft evenwel alleen nut als de maoïsten die steunen. Met name op het platteland hebben de opstandelingen veel invloed. Rebellenleider Prachanda zei woensdag nog dat hij weinig verwacht van de nieuwe regering, die volgens hem te veel oude gezichten bevat. Hij sloot toen uit dat zijn manschappen op korte termijn de wapens neerleggen. De maoïsten willen dat Nepal een republiek wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer