GB rust evangelisaties in middelgrote steden toe
Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond gaat een bijeenkomst beleggen voor bestuursleden van hervormd-gereformeerde evangelisaties en kerkenraadscommissies in middelgrote steden. Aanleiding hiervoor is de moeilijker wordende situatie van veel hervormd-gereformeerde groeperingen.
Op de bijeenkomst, die zaterdag 28 september plaatsheeft in de Aker in Putten, hoopt het hoofdbestuur de mensen op moeilijker wordende posities te ontmoeten voor bezinning en toerusting. „De vanzelfsprekendheid dat de gereformeerde prediking de komende jaren of decennia in een bepaalde context aanwezig zal blijven, is in veel gevallen voorbij. Dat is een aangrijpende constatering”, aldus algemeen secretaris drs. P. J. Vergunst in ”de Waarheidsvriend” van deze week.
Het hoofdbestuur heeft regelmatig ontmoetingen met plaatselijke afdelingen, die soms als evangelisatie functioneren. Vergunst: „Je constateert dan dat een aantal het wat moeilijk heeft, ook gezien de demografische ontwikkeling.” Als voorbeeld noemt hij Den Bosch. Daar kerken nog ruim veertig mensen. Een aantal jaren geleden waren dat er nog tachtig. „Mensen verhuizen en er komen weinig nieuwe mensen bij”, noemt de algemeen secretaris als een van de oorzaken. „Ik denk dat men vroeger ook trouwer was. Daar komt bij dat iedereen een auto heeft en dus mobieler is.”
De algemeen secretaris verwacht dat een aantal plaatsen het in de toekomst best moeilijk zal krijgen. „De hervormd-gereformeerde prediking kan verdwijnen. Dat is jammer.” Het hoofdbestuur presenteert in september geen beleid voor deze situatie. De dag is bedoeld voor bezinning en toerusting. „Concreet beleid moet iedereen ter plekke invullen. Op termijn moet men bijvoorbeeld kunnen voorzien in voldoende mensen voor een bestuur of kerkenraadscommissie. Daar moet je over nadenken”, aldus Vergunst.
Tijdens de bijeenkomst zal ds. J. L. W. Koppenhol uit Huizen, afkomstig uit de evangelisatie van Rijswijk en jarenlang visitator in de Hervormde Kerk, ingaan op de vraag of evangelisaties op gereformeerde grondslag in de 21e eeuw toekomst hebben. Mr. E. Wolswinkel, lid van de pastoraatsgemeente Sion in Bussum, spreekt over ”Knelpunten én mogelijkheden in de praktijk”. De derde bijdrage is van hoofdbestuurslid mr. D. G. van Vliet uit Wilnis, die ingaat op het thema ”De toekomst van de evangelisatie en de toekomst van de kerk”.
Verder is er ruimte voor onderling gesprek en zal worden ingegaan op de diverse zorgen en vreugden die er ter plaatse leven. Het doel van de bijeenkomst is, naast onderlinge bemoediging en uitwisseling van ervaringen, vooral toerusting rond de vraag hoe de gemeente in een moeilijke context haar identiteit bewaart.
Voor de bijeenkomst zijn ruim twintig plaatsen uitgenodigd. Het gaat onder andere om Tilburg, Den Bosch, Almelo, Hengelo, Zutphen, Doetinchem, Haarlem, Wormerveer, Bussum, Loosduinen en Voorschoten.
Voor de doelgroep is dit de eerste bijeenkomst in zijn soort. Wel belegde het hoofdbestuur tweemaal eerder een dergelijke bezinningsbijeenkomst voor andere groepen. Twee jaar geleden ontmoetten de evangelisaties in het noorden elkaar. Vorig jaar was er een dag voor gemeenten die te maken hebben met Vinex-locaties.