Economie

Derde retourtransport kernafval vertrokken

CAP LA HAGUE (ANP) - Het derde retourtransport van Nederlands kernafval uit de opwerkingsfabriek in het Franse Cap La Hague is dinsdagmiddag uit Valognes vertrokken. De trein met verglaasd hoog radioactief afval zal naar verwachting woensdag bij de kerncentrale in Borssele arriveren.

3 May 2006 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 03:43

Dat liet de Franse opwerkingsfabriek Areva, voorheen bekend als Cogema, dinsdag weten.De trein rijdt met een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur via het Belgische spoor naar Nederland. Het kernafval aan boord is wat rest van enkele jaren elektriciteitsproductie in Borssele. De verbruikte splijtstofstaven uit de kerncentrale zijn de afgelopen jaren naar Frankrijk getransporteerd. De uitbater van de kerncentrale Borssele brengt nu in versneld tempo het verglaasde restafval, dat ligt opgeslagen in Frankrijk, terug naar Nederland. Deze retourtransporten liepen door gebrek aan opslagcapaciteit en politieke verdeeldheid jarenlange vertraging op.

In de Franse opwerkingsfabriek wordt het afval uit Nederlands enige kerncentrale gescheiden. Uiteindelijk blijft er uranium, plutonium en een relatief kleine hoeveelheid radioactief restafval over. Het uranium wordt verrijkt, waardoor het opnieuw als kernbrandstof kan dienen. Het radioactieve restafval gaat terug naar Borssele, waar het sinds 2004 wordt opgeslagen. In september van dat jaar vond ook het eerste retourtransport plaats.

Greenpeace merkt op dat het overgebleven plutonium uit Borssele onrechtmatig wordt opgeslagen bij Areva, maar EPZ bestrijdt dit. Volgens het energiebedrijf wordt een deel van het plutonium afkomstig van Borssele „in beheer gegeven” aan de Fransen, die garanderen dat alle plutonium in 2019 gerecycled of verkocht is.

In 2015 eindigt het huidige opwerkingscontract met Areva. Greenpeace dwong onlangs via de Franse rechter inzage af in het contract tussen Borssele en Areva. De milieuorganisatie hoopt met het contract aan te tonen dat Areva illegaal Nederlands kernafval opslaat. Dat zou in strijd zijn met de Franse wet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer