Iraakse rebellen: Wij braken overleg met VS af
DUBAI (AP) – Vertegenwoordigers van de Iraakse opstandelingen hebben zeven maal met de Amerikaanse ambassadeur Zalmay Khalilzad overleg gevoerd over onder meer stopzetting van de vijandelijkheden, de vrijlating van gevangenen en de terugtrekking van de Amerikanen uit Irak.
Zij besloten die contacten af te breken toen de nieuwe Iraakse regering werd geïnstalleerd. De in Londen gevestigde Arabische krant Asharq Al Awsat heeft dit dinsdag gemeld.In een interview met de krant zei een niet met name genoemde rebellenleider dat het eerste overleg op 16 januari plaatshad in de Jordaanse hoofdstad Amman. De besprekingen zouden zijn voortgezet in Bagdad, op een geheime locatie buiten de streng beveiligde Groene Zone.
Bij het overleg waren vertegenwoordigers van ruim tien vooraanstaande Iraakse verzetsgroepen betrokken. Khalilzad was aanvankelijk hun enige gesprekspartner, maar er waren ook ontmoetingen met een medewerker van de Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal George Casey.
De rebellen presenteerden voorstellen waarin de Amerikanen interesse toonden, aldus de bron. De Amerikanen beloofden te reageren v((r de vorming van de nieuwe Iraakse regering – die werd genstalleerd op 22 april. Er kwam evenwel twee maanden lang geen reactie, zodat de rebellen besloten het overleg te beëindigen. Zij verwittigden de Amerikanen daar afgelopen zondag van, zei de bron.
Khalilzad bevestigde vorige maand dat er contacten waren geweest met personen die banden onderhielden met soennitische rebellenbewegingen. Hij liet in het midden of het daarbij ging om rebellenleiders of tussenpersonen.
Volgens Asharq Al Awsat zei de opstandelingenleider dat was gesproken over de terugtrekking van de Amerikanen uit Irak. De Amerikanen zouden ermee hebben ingestemd om gedurende een overgangsperiode, van 6 tot 13 februari, aan bepaalde voorwaarden van de rebellen tegemoet te komen, maar kwamen die belofte niet na. De rebellen hadden toegezegd hun militaire operaties te stoppen, aanslagen op onschuldige Iraakse burgers te beëindigen en ten onrechte gearresteerde gevangenen vrij te laten.
Khalilzad zei onlangs te geloven dat contacten met soennitische bewegingen hebben geleid tot een afname van het aantal doden aan Amerikaanse zijde. In maart was het aantal Amerikaanse dodelijke slachtoffers het geringste sinds februari 2004. Sindsdien is echter sprake van een opmerkelijke stijging, met 70 doden in april – een record voor 2006.