Gezin moet crisis Suriname oplossen
PARAMARIBO - Door meer aandacht te geven aan het gezin, kan de sociale crisis in Suriname worden opgelost. Dat stelt het Leger des Heils in een rapport dat aan de regering is aangeboden.
„Er is nu iets helemaal fout met de gezinsstructuren in ons land”, zegt Aalt Fikse van het Leger des Heils.Fikse pleit voor de instelling van een ministerie van Gezinszaken. „Vanuit de overheid komt er nu te weinig initiatief. Ze nemen geen maatregelen, dus er moet effectief iets gebeuren”, meent Fikse. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) in Suriname constateerde in 2002 dat het aandeel echtscheidingen op 45 procent lag.
Daarnaast kampt het land met een opvallend hoog aantal tienerzwangerschappen en suïcidegevallen onder jongeren. Het aantal jongeren dat verslaafd is aan alcohol en drugs geeft ook weinig reden tot optimisme, terwijl de jeugdcriminaliteit ongekende vormen heeft aangenomen. Recentelijk nog werden kinderen van dertien en veertien jaar aangehouden op verdenking van moord.
De gezinsproblematiek is nu verdeeld onder zeventien verschillende ministeries, maar het ontbreekt aan eenduidig beleid. Specifieke aandacht moet volgens Fikse worden geschonken aan alleenstaande moeders. „Het is belangrijk om eenoudergezinnen in te lichten. Een alleenstaande moeder moet ook hulp krijgen. Want als de kinderen niet goed worden opgevangen, komen ze later op straat terecht. Los je de problemen in en rond gezinnen op, dan ben je ook goed op weg om de sociale crisis in het land uit te roeien”, aldus Fikse.