„Troepen Uruzgan pas terug als werk onmogelijk is”
AMSTERDAM (ANP) - Als het voor de Nederlandse troepen in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan niet mogelijk is hun opdracht te vervullen, dan trekt Nederland zich terug. Dat zei minister Kamp (Defensie) zondag in het tv-programma Buitenhof.
Nederland stuurt voor twee jaar troepen naar het gebied om mee te helpen de regio te stabiliseren en het centraal gezag te herstellen. Maar als de situatie ter plekke te gevaarlijk is voor de Nederlanders om hun werk goed te doen, zal Nederland zich terugtrekken. Kamp voegde eraan toe dat hij niet verwacht dat het zo ver zal komen.De minister zei ook dat Nederland niet nog meer troepen zal sturen naar Uruzgan. „We zitten ongeveer aan ons plafond”. Vorige week was er sprake van dat Nederland nog infanteristen zou toevoegen aan de missie van 1400 man. Defensie zei toen in gesprek te zijn met andere landen over de vraag hoe de verslechterde veiligheid in Uruzgan het hoofd geboden kan worden. Maar zondag zei Kamp dus dat uitbreiding van de missie er voor Nederland niet in zit. „Het gaat hoogstens om wijzigingen in de marge. Als er grote aantallen manschappen extra nodig zijn, worden die door de NAVO geleverd”.
Kamp sprak vorige week met zijn Australische collega Nelson over de verslechterde situatie in Uruzgan. Nederland en Australië werken de komende twee jaar samen in de provincie onder de vlag van de NAVO-operatie ISAF. De Australische regering wilde tot nu toe circa tweehonderd militairen naar de provincie sturen. Nelson zei na zijn gesprek met Kamp wel meer manschappen te willen sturen, maar liet dat afhangen van een eventueel Nederlands besluit over uitbreiding van de troepen.
Nederland zou aanvankelijk ongeveer 1200 troepen naar de provincie sturen samen met het Australische wederopbouwteam. Maar een nieuwe risicoanalyse van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) gaf aan dat de veiligheidssituatie flink was verslechterd en het gevaar van aanslagen van de kant van Taliban en Al Qaida de komende zes maanden nog flink kon toenemen.
Het kabinet besloot daarop het aantal Nederlandse militairen uit te breiden tot 1400 met een piek van 1600 in de periode dat Nederland het regionaal commando in de regio op zich neemt.