Eurokoers omhoog na uitlatingen Bernanke
AMSTERDAM (ANP) – De euro is bezig aan een gestage opmars. De Europese eenheidsmunt kwam vrijdag op het hoogste niveau in acht maanden. Aanleiding tot de koersstijging vormden uitlatingen van de president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, Ben Bernanke. Die leidden tot een goedkopere dollar.
De euro noteerde vrijdag op de valutamarkt 1,2567 dollar. De laatste keer dat dat niveau werd bereikt, was op 1 september 2004. De Europese munt ging later op de dag weer iets omlaag in waarde, maar bleef boven de grens van 1,25 dollar.Donderdagavond zinspeelde Bernanke op de mogelijkheid dat er een voorlopig einde komt aan de reeks van renteverhogingen in de Verenigde Staten. Hij zei dat er op een gegeven ogenblik een pauze zou kunnen worden ingelast. Het stelsel van centrale banken in de VS heeft dan meer tijd om de gegevens over de Amerikaanse economie te bestuderen, aldus Bernanke.
De centrale banken in de VS hebben er al een lange reeks van renteverhogingen opzitten. In twee jaar tijd is het belangrijkste rentetarief vijftien keer met een kwart procentpunt verhoogd. De geldmarktrente in de VS bedraagt nu 4,75 procent. Het stopzetten van die renteverhogingen betekent dat de euro relatief aantrekkelijker wordt voor beleggers, zeker nu handelaren er rekening mee houden dat de rente in Europa wel verder omhoog zal gaan.
Het belangrijkste Europese rentetarief staat nu op 2,5 procent is daarmee nog steeds erg laag. Omdat de economische vooruitzichten beter worden, is de verwachting dat de Europese Centrale Bank later dit jaar het rentetarief verder zal opschroeven. Inflatiecijfers die vrijdag naar buiten kwamen, ondersteunen die veronderstelling. De ECB streeft naar een inflatie die dichtbij de 2 procent ligt. In april bedroeg de geldontwaarding 2,4 procent, wat meer was dan verwacht.
Ben Bernanke ging donderdag ook in op de zogeheten onevenwichtigheden in de wereldeconomie. Daarmee wordt vooral gedoeld op het Amerikaanse handelstekort enerzijds en de overschotten in Aziatische landen anderzijds. De verwachting is algemeen dat een correctie gepaard zou kunnen gaan met een daling van de dollarkoers. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) spreekt in zijn jongste rapport met groeiramingen van een aanzienlijke daling van de Amerikaanse munt.