Harde taal Teheran bij verstrijken ultimatum
NEW YORK - Iran zal geen gehoor geven aan een eventuele resolutie van de VN-Veiligheidsraad over het nucleair programma van het land. Dat heeft de Iraanse ambassadeur bij de VN donderdag gezegd, daags voordat er een ultimatum afloopt dat Iran oproept een einde te maken aan de praktijk van uraniumverrijking.
„Als de Veiligheidsraad besluiten neemt die niet binnen haar bevoegdheden liggen, zal Iran zich niet verplicht voelen om zich daarnaar te schikken”, aldus de ambassadeur. De atoomwaakhond van de VN, het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) informeert de Veiligheidsraad vandaag formeel over het kernprogramma van Iran. De raad moet zich daarna buigen over eventuele sancties.De Iraanse president Mahmud Ahmadinejad liet zich donderdagin vergelijkbare taal uit. Hij verklaarde dat zijn land niet zal stoppen met het verrijken van uranium. Ahmadinejad maakte eveneens duidelijk niet te zullen voldoen aan eisen van de VN-Veiligheidsraad. „We hebben de technologie verworven voor de productie van kernbrandstof en niemand kan die ons land afnemen”, benadrukte de president.
Westerse landen verdenken Teheran ervan kernwapens te willen maken. Iran zegt alleen laagverrijkt uranium te produceren ten behoeve van kernenergie. De afgelopen weken gooide Iran olie op het vuur door de bekendmaking dat het land de uraniumverrijking door gebruik van geavanceerde centrifuges op korte termijn wil versnellen.
Ahmadinejad stelde „vrede en veiligheid” te willen nastreven en „geen bedreiging te willen vormen voor wie dan ook.” De president verklaarde dat zijn land gereed is voor een „dialoog over ontwapening van de grootmachten.”
Rusland en China, die beide grote handelsbelangen in Iran hebben, onderstreepten dat de rapportage van de IAEA aan de Veiligheidsraad niet betekent dat daarmee het diplomatieke proces voorbij is. De Amerikanen daarentegen hameren er al weken op dat Iran nu maar eens moet boeten voor het negeren van eisen van de internationale gemeenschap.
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bot, zei overigens vrijdagochtend in Sofia „het zeer opmerkelijk” te vinden dat zijn Amerikaanse collega Rice donderdagavond tijdens een NAVO-diner had gezegd „er niet over te piekeren militair in te grijpen in Iran. Amerika kiest voor de diplomatieke weg.”
De Russische president Poetin en de Duitse bondskanselier Merkel spraken tijdens een ontmoeting de hoop uit op een diplomatieke oplossing voor de crisis rond Iran.
De internationale gemeenschap moet Iran met diplomatieke middelen tonen dat het zich aan internationale afspraken moet houden, zei Merkel tijdens haar bezoek aan Rusland. Poetin vindt dat het IAEA een leidende rol moet houden: „We geloven dat het IAEA een centrale rol moet spelen en niet van zijn taak moet worden verlost door de Veiligheidsraad.”
Het Israëlische dagblad Ha’aretz berichtte donderdag dat Iran aan projectielen werkt die in staat zijn een kernlading te vervoeren. Iran wil volgens Israëlische defensiebronnen ook raketten maken die verder komen dan 2500 kilometer en dus ook EU-landen kunnen treffen.