Binnenland

„Ziekenhuis krijgt afdeling borstkanker”

ZEIST (ANP) - Binnen twee jaar zullen de meeste ziekenhuizen beschikken over een gespecialiseerde afdeling voor borstkanker.

28 April 2006 10:24Gewijzigd op 14 November 2020 03:42

Dat verwacht dr. E. Rutgers, chirurgisch oncoloog van het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.Rutgers zei dat donderdag in de marge van een internationaal symposium in Zeist. „Een gespecialiseerde afdeling voor borstkanker, een zogeheten mama care, zal standaard zijn. Ziekenhuizen zonder een speciale afdeling lopen dan achter.”

Volgens specialisten nemen doelmatigheid en kwaliteit van de behandeling toe als die plaatsvindt door een team met chirurgen en verpleegkundigen die zich op borstkanker hebben toegelegd.

In twintig Nederlandse ziekenhuizen lopen momenteel zogeheten doorbraakprojecten. Daar overleggen alle betrokkenen voor aanvang van de behandeling. Vervolgens worden daarna pas diagnoses gesteld. Dat is een van de maatregelen waarmee onnodige operaties kunnen worden voorkomen, zegt Rutgers.

Jaarlijks worden 12.000 vrouwen getroffen door borstkanker. Volgens de BorstKankerVereniging Nederland zorgt een teamaanpak voor een vermindering van het aantal sterfgevallen met 8 procent en neemt het aantal operaties met 60 procent af. Door de nieuwe aanpak kunnen borstkankerpatiënten sneller hun normale leven en werk hervatten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer